Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Reportage: Audi A1 Sportback – Belgische Qualität

Vlak na zijn debuut op de Tokyo Motor Show vroeg Audi ons langs te komen in de fabriek in Vorst. Want het is hier dat de vijfdeurs A1 wordt gemaakt. Een kennismaking.

Goed nieuws is er voor de werkgelegenheid. 150 nieuwe medewerkers mogen zich bij het cohort van 2.400 Belgische Audi-werknemers voegen. Ze werken in één van de meest indrukwekkende fabrieken ter wereld. Audi’s site in Vorst valt op door zijn moderne afwerking en zijn welhaast klinische kalmte. Nadat Audi de fabriek overnam van Volkswagen, gooide het merk er 300 miljoen euro tegenaan om van Vorst de meest moderne autofabriek van vandaag te maken, met de nieuwste banden en robots. Dankzij die laatste daalt het algemene geluidsniveau van de fabriek met 10 dB.

Flexibiliteit

‘Wij beschikken over een betere kwaliteitscontrole dan Porsche’, zegt de gids bij aanvang van het bezoek. Elke dag worden twee willekeurig gekozen chassis van de band geplukt om aan volledige doorlichting te worden onderworpen. 4.500 meetpunten worden hierbij nagegaan, een volledig elektronische controle die liefst 8 uren duurt. En daarmee houdt de ‘kwaliteitscontrole’ nog niet op. Ook alle andere elementen worden onderzocht. Een ‘spionrobot’ fotografeert de lasnaden, en stuurt de beelden door naar een controlecentrum waar elke anomalie meteen gedetecteerd wordt en maatregelen volgen.

Aan het einde van de 240 montagehandelingen – verspreid over een band van band van een kilometer lang – wordt elk van de 614 dagelijks geproduceerde A1’s nog eens kort aan de tand gevoeld op een testpiste. Pas dan krijgt hij het finale groen licht.

A1 Sportback

In tegenstelling tot wat hij doet vermoeden, is de A1 Sportback met zijn twee extra deuren maar precies even lang als zijn tweedeurs broertje (3,95 meter). Hij is wel 6 mm hoger en breder (1,42 m en 1,75 m respectievelijk). Ook de A1 Sportback maakt gebruik van het uitgebreide personaliseringsprogramma van de A1 driedeurs. Zo kan je onder meer kiezen voor contrasterende dakbogen, voor een S-Line kit en voor een nieuwe, en exclusieve, kleurtint: Orange Samoa. Aan boord zijn er geen wijzigingen, evenmin onder de motorkap. Daar is er keuze uit 4 benzinemotoren en 3 TDI’s, met vermogens tussen 86 pk en 185 pk. Wanneer u meer nodig heeft dan de standaard aangeboden 4 plaatsen, is het ook mogelijk om te opteren voor een achterbank met 3 zitplaatsen. Hij begint zijn commerciële carrière nu. Audi plakt er een vanafprijs op van 16.950 euro.

Wat de verdeling tussen beide modellen betreft, blijft directeur van de fabriek Gerhard Schneider eerder vaag: ‘alle geproduceerde exemplaren zijn verkocht. En omdat wij ultra flexibel zijn, kunnen wij ons aanpassen aan de vraag.’

De toekomst van de fabriek in Vorst lijkt daarmee veilig gesteld, want er zijn nog andere A1-varianten aangekondigd vanaf 2013. Gokken we op een cabrio?

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

mercedes-amg gt 43 coupe 6

Mercedes-AMG GT 43 heeft… viercilinder!? (2024)

Autonieuws
skoda epiq concept 3

Skoda Epiq: Dit is Skoda’s EV van 25.000 euro!

Autonieuws
Audi-Q6-etron-2024 01

Eindelijk: Audi Q6 e-tron is hier, stelt niet teleur (2024)

Autonieuws
Ontdek meer