Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test Volvo XC60 D5 AWD

Test: Volvo XC60 D5 AWD

Adieu, mooie vijfpitter

02.01.2014

Volvo heeft de XC60 opgeknapt. In afwachting van de nieuwe, zuiniger 2.0 turbodiesel, trokken we nog een laatste keer op pad met de beroemde 2.4 vijfcilinder diesel. Die verdient toch een passend adieu?

Volvo sluit momenteel een belangrijk hoofdstuk af. In de strijd om lagere uitstootwaarden heeft het merk zijn allerbelangrijkste motor opgeofferd. In ruil krijgen we krachtiger en zuiniger, zo belooft Volvo.

Sentiment

Gallerij: Test Volvo XC60 D5 AWDOp sentimenteel vlak is dat jammer, want Volvo heeft veel te danken aan de vijfcilinder. Hij was een moedige en eigenzinnige keuze, op een moment dat Volvo zich aan de ene kant geconfronteerd zag met de potente 1.9 TDI van de VW-groep enerzijds, en anderzijds de steeds comfortabeler wordende 2.5 en 3.0 turbodiesels van de concurrentie. Volvo kon met de 2.4 maar één paard in de strijd werpen. Die kreeg de 2.4 badge voor de lagere vermogens en D5 voor de zwaardere modellen. Bij momenten stak hij in elk model van het merk. Hij heeft Volvo toegelaten om de aansluiting te behouden op een moment dat het duidelijk werd dat dieselmotoren de markten zouden domineren. Zijn karakteristieke roffelgeluid was daarbij een meerwaarde, je kon hem op het gehoor uit het verkeer plukken: hier komt een Volvo.

Gallerij: Test Volvo XC60 D5 AWDBinnenkort rolt Volvo de nieuwe generatie 2.0 viercilinder diesels uit, en dan wacht de D5 nog slechts een marginaal bestaan. Dat ligt vooral sentimenteel moeilijk, want de nieuwe motoren zullen op elk vlak beter zijn. Maar toch, zelfs in de herfst – alhoewel, winter is beter – van zijn carrière heeft hij ons toch weten te bekoren in de opgefriste XC60.

Die facelift van de Volvo XC60 is vooral aan de voorzijde te merken. Zo draagt hij een nieuw, breder radiatorrooster en gewijzigde lichtblokken. Je herkent de facelift aan de dagrijlichten, die verhuisden naar de plaats van de mistlichten. Alle zwarte koetswerkelementen zijn vervangen door koetswerkkleur. Hoewel verder niet geraakt is aan de lijnen, straalt de gefacelifte XC60 meer klasse en kwaliteit uit.

Gallerij: Test Volvo XC60 D5 AWDDe binnenkant is meer ingrijpend aangepakt. Heel wat elementen van de V40 zijn overgekomen, zoals het dashboard met zijn wisselende thema’s. De XC60 wordt zo een nieuw decennium ingetrapt en maakt een meer vooruitstrevende indruk dan veel van zijn concurrenten. Het blijft wel atypisch voor Volvo dat je de XC60 dan wel kan overladen met de meest moderne snufjes, maar dat de bediening verre van intuïtief is. Zo is een bluetooth-telefoon aansluiten niet zo voor de hand liggend als je zou denken, terwijl ook het nieuwe Sensus infotainment systeem vooral pronkt met zijn vele apps. Maar ze aan de praat krijgen vergt wel wat zoekwerk. De uitstekende audiokwaliteit van zowel telefoongesprekken als muziek maken echter veel goed.

Automaat

Gallerij: Test Volvo XC60 D5 AWDDe vijfcilinder D5-motor is bijna verleden tijd geworden. De 2.4 turbodiesel is inmiddels goed voor 215 pk en 420 Nm, maar de nieuwe 2.0 diesel moet met 181 pk en 400 Nm nauwelijks onderdoen. De automaat – nog steeds een zestraps – schakelt wel zachter. Hij is een uitstekende comfortkeuze, al is hij financieel minder interessant. De CO2-uitstoot van de manuele zesbak bedraagt 139 gr/km (5,3 l/100 km) tegenover 169 gram (6,4 l/100 km) voor de automaat. Hoewel hij officieel 100 haalt in 8,3 seconden, moet de XC60 het toch vooral van zijn luxe en comfort hebben. En zijn binnenruimte, met een koffer die tot 1.450 liter aan kan. We verbruikten gemiddeld 8,3 l/100 km. De XC60 D5 is standaard 4WD en kost 44.970 euro.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.