Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test: Volvo V40 – Kom maar op, Audi A3

‘Met de V40 gaan we de strijd aan tegen de Audi A3 en de BMW 1-serie.’ Bij Volvo klinkt men zelfverzekerd over hun jongst geborene. Na de eerste test zijn we geneigd te zeggen: volkomen terecht.

‘We moeten durven toegeven dat de Duitse concurrentie het in de huidige moeilijke markt beter doet dan ons. We moeten ons kunnen verdedigen, en de nieuws V40 is daar een uitstekend middel voor’, zegt Bart Crols, grote baas van Volvo Cars Belgium. ‘De V40 is een compacte vijfdeurs, een segment dat 15 procent van de markt vertegenwoordigt. Dat maakt dubbel zoveel verkoopspotentieel voor ons als bijvoorbeeld de V60.’

Maar het wordt geen eenvoudige klus. Volvo kiest resoluut en met open vizier voor de premium tegenstanders: BMW 1, Mercedes B en bovenal: de nieuwe Audi A3. ‘En daarvoor moeten we een auto hebben die niet alleen de traditionele Volvo-waarden veiligheid en handigheid hoog in het vaandel draagt, maar hij moet ook leuk sturen. Volgens ons zijn we in onze opdracht geslaagd’, zeggen de verantwoordelijken voor de V40.

Om te beginnen oogt zijn design fris en inspirerend ten opzichte van de A3. Herkenbaar Volvo, en toch sportief. Met een lengte van 4,36 meter, een breedte van 1,8 meter en een hoogte van 1,4 meter blijft hij mooi binnen de gangbare afmetingen in het segment. Net als in een Audi A3 Sportback moet je achteraan geen zee van ruimte verwachten. Passagiers vanaf 1,80 meter komen met het optionele panoramisch dak al in de problemen, al zorgde Volvo wel voor een fijne vondst door de passagier in het midden wat meer naar voor te plaatsen, wat extra schouderruimte geeft. Maar comfortabel? Niet zo. Dat de achterbank standaard over gewelfde kuipjes beschikt, valt ook zeker te appreciëren.

Maar de bestuurderspost beviel ons het meest. Om te beginnen omwille van zijn ongezien leuke tellers, die 3 keuzeinstellingen heeft: performance, eco en elegance. De toerenteller kreeg een origineel design, terwijl de ecometer je aanspoort om zuiniger te rijden met een beloning. Nu ja, je krijgt een groene ‘e’ als motivatie. De koffer is met 335 liter net ruim genoeg. Alleen is de laadopening niet van de breedste.

Waar de V40 al een van de meest aangename wagens van het moment is om aan boord te stappen, gaat de verrassing onderweg gewoon verder. Hij maakt zijn dynamische belofte waar, en doet denken aan een Ford Focus, de referentie onder de voorwielaandrijvers. Nu, daar neemt hij ook wat delen van over, maar het is toch de eerste keer dat Volvo de rijeigenschappen van de Ford weet te benaderen. Zo goed als een BMW of een Audi? Dat valt af te wachten, maar we kunnen ons niet voorstellen dat hij veel moet onderdoen.

Onder 5 liter

Volvo presenteert hem vanaf september met een breed gamma aan motoren. De populairste wordt vast de D2 met 1.6 dieselmotor (115 pk, 185 km/u, 12,3 seconden naar 100). Zoals de cijfers aangeven, moet je geen blitse prestaties verwachten. Hij trekt zijn streng. Maar het verbruik maakt hem zeer interessant. Volvo geeft gemiddeld 3,6 l/100 km op en een CO2

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

AS24 Volvo C40 Recharge 2021 banner

Volvo C40 Recharge: copy-paste

Autotests · Volvo
AS24 Volvo S60 Polestar Engineered 2021 banner

Volvo S60 T8 AWD Polestar Engineered: op zoek naar de meerwaarde

Autotests · Volvo
AS24 Volvo P8 Recharge 2021 banner

Volvo XC40 P8 Recharge: vermomde Polestar

Autotests · Volvo
Ontdek meer