Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test Opel Grandland X

Test: Opel Grandland X

Wilde leeuw op Duitse wijze getemd

28.09.2017

De gewaagde lijnen en het futuristische interieur van de Peugeot 3008 zijn een stap te ver voor u? Maar het formaat bevalt en u had liever iets meer conventioneel en klassiek? Met de Grandland X reikt Opel nu de oplossing aan.

Gallerij: Test Opel Grandland XIndien we er de Peugeot 3008 bij halen, dan is dat niet omdat hij zomaar een concurrent is van Opels nieuwe SUV. Nee, de Peugeot 3008 vormt de technische basis waarop de Opel Grandland X ontwikkeld is. Voor alle duidelijkheid stellen we daar wel bij dat hij is voortgevloeid uit een akkoord dat Opel sloot met PSA (Peugeot en Citroën) in 2012, lang voor de overname van het Duitse merk door diezelfde Franse groep dus.

Franse techniek

Gallerij: Test Opel Grandland XOnder de motorkap krijgt de Opel Grandland X de 1.2 turbobenzine driecilinder met 130 pk, al drie keer verkozen tot motor van het jaar. De enige andere keuze is de 1.6 turbodiesel met 120 pk. Beide motoren kunnen naar keuze worden samengebracht met ofwel een manuele zesbak ofwel een zestrapsautomaat. Op dit moment eindigt het aanbod daar. Later komen nog krachtiger en minder krachtige motoren. In 2019 moet er een plug-in hybride bij komen ook.

Made in France

Gallerij: Test Opel Grandland XHoewel de maten van de Opel Grandland X en de Peugeot 3008 enkele millimeters verschillen – door hun verschillende stijl – is het onderstel wel identiek. Beide worden ook in Sochaux in Frankrijk bij PSA geassembleerd. Wie de Grandland X vooraan en in profiel bekijkt, herkent hem op slag als een Opel. Maar driekwart achteraan straalt hij een dynamiek uit die hem anders maakt. De vorm en de plaatsing van de lichten op de achterklep doet wat denken aan de Alfa Romeo Stelvio. Een mooie referentie, toch?

Sober Duits

Het interieur is volledig door Opel gemaakt, zonder even hi-tech over te komen als de Insignia. Geen digitaal dashboard dus voor deze Opel, of het futurisme van de 3008. Hier is alles klassiek en efficiënt: zes toetsen voor zes functies in het multimediasysteem met Opel OnStar en dat volstaat. Punt.

Alleen voorwielaandrijving

Gallerij: Test Opel Grandland XHoewel hij iets kleiner is, moet de Opel Grandland X de Opel Antara vervangen. Die had wel nog vierwielaandrijving, in tegenstelling tot de nieuwkomer. Hij heeft wel een grote koffer (514 liter) die met een trapbeweging onder de koffer kan openen. Er is achteraan plaats voor drie volwassenen, die elk voldoende ruimte aantreffen. Als gezinswagen vervult de Grandland X dus wel goed zijn rol. Op ruwer terrein kan het IntelliGrip-systeem bijspringen, dat inbegrepen zit in het All Road Pack (400 euro).

Knappe standaarduitrusting

Standaard kost de Opel Grandland X met de 1.2 benzine 25.000 euro. Maar daarvoor krijg je al een stevig uitrustingspakket: cruise-control en snelheidsbegrenzer, rijvakassistentie, led-lichten, verkeersbordherkenning en een stuur dat zowel in de hoogte als in de diepte kan worden verstelt, naast de hoge zitpositie achter het stuur.

Knappe standaarduitrusting

Gallerij: Test Opel Grandland XEn hoe zit dat achter het stuur? Moeilijk te zeggen op het testparcours dat Opel ons voorschotelde of hij even dynamisch is als de Peugeot 3008, mar in elk geval leek de ophanging perfect en waren de rolbewegingen van het koetswerk afwezig. Wat ons echter het meest van al opviel was de stilte in het gebruik: wat een goede isolatie. Zowel de dieselmotor als de benzinemotor bleken nauwelijks hoorbaar in het interieur. Alleen bij hoge snelheden steken er windgeluiden de kop op. Met de dieselmotor kwam daar bovendien een bijzonder goed verbruiksresultaat bij, met de automatische versnellingsbak. We verbruikten gemiddeld 4,6 l/100 km, wat bijna een evenaring is van het verbruik dat Opel zelf vooropstelt.

De Opel Grandland X is zo conventioneel als de Peugeot 3008 gewaagd is, maar hij is op elk vlak erg efficiënt. Zijn prijs/uitrusting-verhouding is uitstekend. De prijsvork loopt van 25.000 euro tot 31.800 euro.

Gallerij: Test Opel Grandland X

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.