Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test: Opel Corsa prototype – Eerste Opel van de nieuwe generatie

Vandaag testen we niet alleen een nieuwe auto, maar vooral het eerste resultaat uit het nieuwe hoofdstuk dat voor Opel is aangebroken. En al na de eerste kilometers in de nieuwe Corsa kunnen we al zeggen dat we over een interessant nieuw hoofdstuk spreken.

Voor Opel is een nieuwe Corsa om verschillende redenen van groot belang. Om te beginnen is hij één van de sleutelmodellen in het Opel-gamma. Binnen zijn segment is hij een grote naam. Maar vooral: dit is ook de eerste Opel in de nieuwe bedrijfssituatie waar niet GM maar de Franse PSA-groep (Peugeot-Citroën) de plak zwaait. Waarbij iedereen zich afvraagt welke plaats Opel zal krijgen tussen Peugeot en Citroën. Met deze kennismaking met de Corsa kregen we de eerste antwoorden.

Kort portret

We zijn op weg met een Corsa die voor 80% klaar is. Dit zijn prototypes uit het tweede stadium van het pre-productieproces, dat vier stadia kent. Wat we hier zien is dus nog niet representatief voor de uiteindelijke afwerkingskwaliteit die de klant zal zien. We spreken er ons daarom nog niet over uit, want op dit vlak zal nog een en ander wijzigen. Maar de technische details zijn wel al duidelijk.

De nieuwe Opel Corsa is gebouwd op het CMP-platform van PSA. Dat heeft de Franse groep al gebruikt voor de nieuwe DS3 Crossback en is ook te vinden onder de nieuwe Peugeot 208. Zoals zijn Franse broertjes krijgt ook de nieuwe Opel Corsa dus de 1.2 driecilinder benzinemotor met 75 pk of met 130 pk. Het dieselaanbod bestaat uit een 1.5 viercilinder met 100 pk. En begin 2020 mogen we ons verwachten aan de eerste volledig elektrische Corsa. In afmetingen blijft hij grotendeels gelijk aan de huidige Corsa, maar de wielbasis wordt 3 centimeter langer. Vooraan is de overhang 5 centimeter ingekort en ook de plaatsing van de stoelen is 3 centimeter lager gekomen. Dit betekent dat hij niet alleen wat meer dynamiek uitstraalt, maar zo voel je het ook achter het stuur.

Lastenboek

Alvorens we op pad trekken, leggen de ingenieurs ons hun objectieven uit. Eigenlijk vallen die samen te vatten in: de Corsa moet Duits aanvoelen. Natuurlijk moet hij ook leuk rijden, dat maakt deel uit van het DNA van dit onderstel. Maar tegelijk moet hij ook enige ernst en stabiliteit uitstralen. Er mag dus al eens gelachen worden… maar niet te veel. Alles, van de wegligging tot het gevoel wanneer je een knop indrukt, moet Duits aanvoelen. Is dat ook zo?

Frans-Duits

We kunnen al meteen zeggen dat we na de testrit heel enthousiast waren over de nieuwe Opel Corsa, en dat om twee redenen. Ten eerste kan Opel dankzij dit platform een stevige gewichtsbesparing doorvoeren. Ten opzichte van het vorige model valt de nieuwe Corsa zo maar even 108 kilogram lichter uit. Dat voel je ook. Vervolgens is er de rijdynamiek. Kwamen de instructies zo uit Frankrijk? Hebben de Opel-ingenieurs plaats nieuwe perspectieven gezien? We weten het niet, maar nooit eerder zagen we in een Opel een dergelijke snedig sturende voortrein. Tot slot: de Corsa heeft wel wat trekjes van een… Peugeot. Wat meteen de gezichten doet betrekken van de ingenieurs waarmee we praten. Er zal nog wat ‘verDuitst’ moeten worden. Misschien moet de geleiding van de versnellingspook nog wat strakker? En de ophanging wat strakker?

Veel Opel

De Corsa straalt nu wel al veel typische Opel

De Opel Corsa lijkt dus al meteen bijzonder geslaagd. In november wordt de productieversie gelanceerd. Opel lijkt hem alleen nog iets Duitser te moeten maken, en dan lijkt PSA er helemaal in geslaagd om zijn drie grote merken een eigen identiteit te geven binnen dezelfde categorie.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Porsche 718 Cayman GT4 RS (2022) banner

Porsche 718 Cayman GT4 RS: de juiste genen

Autotests · Vergelijk autotests
AS24 Land Rover Experience banner

Geduldig met het gas: op off-roadavontuur met Land Rover

Autotests · Vergelijk autotests
AS24 BMW banner

BMW M4: hooggespannen verwachtingen

Autotests · Vergelijk autotests
Ontdek meer