Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test: Nissan Micra – Brengt generaties dichter

Donderslag bij heldere hemel in het segment waar senioren graag shoppen: de Nissan Micra – lang één van hun favorieten – verandert het geweer van schouder. Nissan hoopt daarbij op commercieel succes, wij voelen dat hij de generatiekloof probeert te dichten.

OK, het is een cliché om te stellen dat de drie vorige generaties van de Nissan Micra, zacht en ongevaarlijk, vooral geliefd waren bij grootmoeders met krulspelden. Al schuilt er wel een vorm van waarheid in, waarbij we ons vooral afvragen of ze even vlot de overstap zullen maken naar de nieuwe Micra, met een veel extroverter uiterlijk, op het agressieve af zelfs.

Van Europa, voor Europa

Aan straatarme jonge bestuurders kunnen we volgende raad meegeven: wees extra lief voor de grootouders, ga vaker langs. Wijs hen er op dat het een goed idee zou zijn om de oude Micra in te wisselen voor de nieuwe, want u zal hem graag proberen ‘lenen voor een ritje’. Want eigenlijk is hij op maat van de jeugd geknipt.

Europa zal normaal gezien 45 procent van de Micra-verkoop voor zijn rekening nemen, ver voor de Japanners die met 25 procent op de tweede plaats komen. Dat was ook het argument dat Nissans Europese hoofdkwartier naar voor schoof om de Micra naar Europese smaak te mogen ontwikkelen. Dat vertaalt zich in een uiterlijk zoals u dat hier voor u ziet, met heel wat personaliseringsmogelijkheden maar ook met een erg kwaliteitsvol ogend interieur dat de kritische Europese blik kan weerstaan.

We vinden in de Micra ook alle technologie die vandaag nodig is: multimediasysteem met aanraakscherm, smartphone-verbinding, verschillende rijhulpen en zelfs enkele premières voor zijn categorie zoals 360 graden camerabeeld of een rijvaksensor. De jonge bestuurder die op pad trekt met de auto van opa en oma heeft eigenlijk slechts één zorg. Twee meisjes van 1,60 meter onderbrengen: geen enkel probleem. Maar twee maten – of modellen - van 1,85 meter? Dat is een ander paar mouwen. Dat vergt wat krappe gezelligheid, of een bestuurder die graag egoïstisch is.

Verbazingwekkend

Voor die egoïstische bestuurder is er nog goed nieuws. De nieuwe Nissan Micra ziet er niet alleen wat sportiever uit, zo voelt hij ook aan. We hadden er ons tijdens de testrit eigenlijk zelfs niet aan verwacht, maar de nieuwe Micra blijkt zo efficiënt, zo goed opgehangen, zo dynamisch dat hij… ja… echt rijplezier schenkt. De nieuwe Nissan heeft een wegligging van een grote en wanneer je ermee weet om te gaan zelfs een achtertrein die hem echt onder de sportievelingen kan doen plaatsnemen. Met een minder artificieel aanvoelend stuur, zou hij erg dicht in de buurt komen van de referentie: de Ford Fiesta.

Dat uitstekende onderstel doet ons zeggen, al laat Nissan daarover nog niets los, dat het huidige motoraanbod nog maar een begin is. Momenteel is er keuze uit twee driecilinder benzinemotoren (1.0 73 pk en 0.9 turbo 90 pk) en één diesel (1.5 viercilinder 90 pk), allen met manuele vijfbak. Alleen dat er een CVT-versnellingsbak komt, meer wil Nissan nog niet lossen. We hebben stevig doorgereden met de Micra en kunnen zeggen dat hij het stevige werk niet uit de weg gaat.

We waren op pad met de 90 pk-motoren, die uitstekend blijken. Ze zijn klein van cilinderinhoud en zuinig aan de pomp. Jammer wel dat ze niet over een zesde versnelling kunnen beschikken. Maar de nieuwe Micra is een fijne verrassing, waarbij zijn dynamische looks meer zijn dan alleen maar verpakking. Wat ons betreft, mag er gerust een ‘Nismo’ komen.

De nieuwe Nissan Micra start aan 13.990 euro.

Nissan Micra IG-T 90
Motor: 3 cil. turbobenzine, 898 cc
90 pk bij 5.500 opm
140 Nm bij 2.250 opm
0-100 km/u: 12,1 sec
Top: 175 km/u
Verbruik: 4,4 l/100 km
CO2: 99 g/km
Prijs: 16.190€

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Nissan Qashqai e-Power (2023) banner

Nissan Qashqai e-Power: de hybride die elektrisch wil zijn

Autotests · Nissan
Nissan X-Trail (2022) banner

Nissan X-Trail: geen gewone hybride

Autotests · Nissan
AS24 Nissan Qashqai 2021 banner

Nissan Qashqai: de logica zelve

Autotests · Nissan
Ontdek meer