Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test Mercedes S400d

Test: Mercedes S400d

‘Übercar’

06.07.2018

Op de planeet auto heb je limousines, superscars en zelfs hypercars aan de top van de machtspiramide. En dan is er de Mercedes S-klasse, de ‘übercar’ zonder negatieve connotatie. Gewoon, een auto die beter is dan de andere.

Gallerij: Test Mercedes S400dIk hoor u al komen: maar er bestaan toch auto’s die veel sportiever zijn dan de Mercedes S-klasse? Of nog luxueuzer en even comfortabel? Ja, daar heeft u gelijk. Maar noem er mij eens eentje die al die kwaliteiten met evenveel brio samenbrengt als deze grote Mercedes? En sinds zijn facelift is hij zelfs nog verbeterd.

Oog voor detail

Gallerij: Test Mercedes S400dWe hoeven niet te lang stil te staan bij de uiterlijke wijzigingen, die er nauwelijks zijn. In het interieur merken we hoe Mercedes meer inspanningen geleverd heeft en daar zoveel mogelijk technologie heeft proberen onder te brengen. Oh ja, en het nieuwe driespakig stuur is erg knap. Achteraan blijft hij zijn passagiers in de watten leggen, zeker in de versie met de lange wielbasis die we meekregen. Daar kan je achteraan omzeggens je benen strekken. Voeg daar een verstelbare bank en dito leuning bij – alles elektrisch geregeld bien sûr – en je hebt alle elementen verenigd om fris als een hoentje op je bestemming aan te komen. Maar waar maakt hij nu echt het verschil? In ogenschijnlijk kleine dingen, zoals de verlichte gordelpunten. Dat is niet alleen handig om in het donker makkelijk vast te klikken, maar ze zinken ook nog eens automatisch weg in de stoelen. Dat is oog voor details hebben en proberen om zelfs met ogenschijnlijk kleine dingen het verschil te maken.

Meer autonoom rijden

Gallerij: Test Mercedes S400dTechnologisch is deze Mercedes S-klasse spitstechnologie, met dank aan zijn rijhulpen. Eigenlijk heeft deze auto zijn bestuurder niet nodig om te rijden, al moet je wel nog steeds één hand op het stuur houden. Maar hij kan nu zelfs autonoom van rijvak wisselen en automatisch vertragen voor een bocht of een rotonde. De cruise-control past zich automatisch aan de snelheidsbeperkingen aan. Net als de E-klasse is het ook mogelijk om via een app op de smartphone de S-klasse te parkeren.

Op sportschoenen of in kostuum?

Gallerij: Test Mercedes S400dMercedes blijft het luidop declameren dat diesel voor hen niet dood is. Het merk heeft van deze facelift gebruik gemaakt om zijn krachtigste diesel ooit te introduceren. De 3.0 zescilinder tekent voor 340 pk en liefst 700 Nm koppel. Een motor waarmee je op slag vergeet dat je met twee ton op weg bent. Zelfs op een bochtenrijk parcours hoor je hem niet klagen. De Mercedes S 400d toont zich op zo’n momenten zelfs wat neerbuigend voor zijn bestuurder, alsof de uitdaging niet moeilijk genoeg is. De beheersing van de koetswerkbewegingen, de steun die je krijgt uit de flanken van de stoelen die zich opblazen, het draagt allemaal bij tot een gevoel van opperste ontspanning.

Gallerij: Test Mercedes S400dVooral op lange reizen kan de Magic Body Control al zijn magic laten zien. Hier is comfort echt comfort. Daarbij scannen zijn camera’s het wegdek voor de auto. Een hobbel of een put zien ze reeds opdoemen en zo kan de auto zich al aanpassen op wat nog komen moet. Met deze S-klasse zou je naar het einde van de wereld trekken. Bij wettelijke snelheden zie je hoe het verbruik zich beperkt tot 7,5 l/100 km. Dus waarom zou je het niet doen? Wel, er is nog de kwestie van de prijs en de prijs van de opties natuurlijk. We kijken in dit geval aan tegen een auto die ‘all-in’ 147.196 euro kost. Nou moe.

Gallerij: Test Mercedes S400d

Mercedes S-klasse 400d L
Motor: zescilinder turbodiesel, 2.925 cc
340 pk bij 3.600 – 4.400 opm
700 Nm bij 1.200 – 3.200 opm
0-100 km/u: 5,2 sec
Top: 250 km/u
Verbruik: 5,6 l/100 km
Testverbruik: 8 l/100 km
CO2: 147 g/km
Prijs: 107.327 euro

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.