Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test Mercedes GLC Coupé

Test: Mercedes GLC Coupé

Specialistenwerk

26.07.2016

In zijn strijd om de eerste premiumspeler op de markt te zijn, werpt Mercedes steeds meer modellen op de markt. De jongste is deze GLC Coupé, zeg maar de BMW X4 van Mercedes.

Veel ruchtbaarheid geven Mercedes, BMW en Audi daar niet aan, maar achter de schermen woedt een hevige oorlog om het leiderschap bij de premiumconstructeur. ‘We zijn allemaal goed, maar er kan slechts één de beste zijn’, lijkt de boodschap die doorklinkt in de directiekamers.

Gallerij: Test Mercedes GLC CoupéDaarbij lijkt Mercedes momenteel het meest de wind in de zeilen te hebben. In de eerste helft van het jaar verkocht Mercedes voor het eerst meer dan een miljoen auto’s, en dat zijn er iets meer dan BMW. Het modellenoffensief van Mercedes is nog in volle gang, wat ons bij deze GLC Coupé brengt.

Groter potentieel

De verschillen in verkoop tussen BMW, Audi en Mercedes zijn (nog) niet gigantisch. Elk model kan dus het verschil maken, hoe klein de verkoopsaantallen ook mogen zijn. Zo is de BMW X6 bijvoorbeeld geen topper, hetzelfde kan je zeggen van de GLE Coupé. Bij de BMW X4 ligt dat dan weer al heel anders, en Mercedes hoopt hetzelfde te kunnen bereiken met de GLC Coupé.

Gallerij: Test Mercedes GLC CoupéMet zowel de GLC als de GLE Coupé brengt Mercedes het sportieve aspect in de SUV meer naar voor. We blijven het moeilijk hebben met de benaming coupé voor een vierdeursmodel, maar toegegeven: je behoudt het gemak voor de passagiers achteraan. Al kom je daar wel – voorspelbaar - in de problemen met de beschikbare hoofdruimte voor lange passagiers.

Langer en lager

Gallerij: Test Mercedes GLC CoupéTen opzichte van de gewone GLC – de SUV op basis van de C-klasse – is de GLC Coupé 7 centimeter langer geworden, 4,73 meter in totaal. Dat levert hem een ranker silhouet op. Hij is ook 3,7 centimeter lager, 1,6 meter in totaal. Achteraan vind je 500 liter aan koffervolume, dat kan groeien tot maximaal 1.400 liter. Het interieur is dat van de GLC, een fantastische en comfortabele plek om tijd door te brengen. Iemand in de watten leggen is een kunst die ze bij Mercedes toch nog steeds als de beste begrijpen.

Mercedes trekt naar het publiek met een realistisch motorenpallet, uitsluitend viercilinders. Over de hybride 350e hebben we het volgende week, nu focussen we ons op de klassieke keuzes. Pas eind dit jaar start Mercedes met de basis 200d met 136 pk en achterwielaandrijving. Momenteel is 4Matic vierwielaandrijving dus de enige mogelijkheid bij zowel de 220d als de 250d. We trokken met die laatste op pad.

Air body control

Gallerij: Test Mercedes GLC CoupéDe 2.1 turbodiesel levert hier 204 pk en 500 Nm aan de negentrapsautomaat. Standaard krijgt hij al een dynamic body control met sportophanging, maar je kan ook voor een volledig luchtgestuurde vering kiezen (air body control). Dan ligt hij nog eens 1,5 centimeter lager tegen de weg, en stuurt hij directer. Hij kleeft goed aan de weg, maar kan uiteindelijk zijn zware gewicht (1.845 kilogram) niet loochenen.

3.600 euro duurder

Op dat vlak vult de 60 kilogram lichtere GLC Coupé 250 benzine met de klassieke sportophanging zijn taak eigenlijk beter in. Met 211 pk en 350 Nm is het verschil tussen beide klein, maar de benzine rijdt enthousiaster en lichter. Hij klinkt ook beter en is 2.000 euro goedkoper. Qua verbruik moet je rekenen op om en bij 9 l/100 km voor de benzine, de diesel doet het met 7,2 l/100 km.

De Mercedes GLC Coupé komt 3.600 euro duurder uit dan de gewone GLC. Hij begint bij 49.200 euro.

Gallerij: Test Mercedes GLC Coupé

Mercedes GLC Coupé 250d
Viercilinder turbodiesel, 2.143 cc
211 pk bij 3.800 opm
500 Nm van 1.600 – 1.800 opm
Top: 222 km/u
0-100 km/u: 7,6 sec
Verbruik: 5,4 l/100 km
Testverbruik: 7,2 l/100 km
CO2: 131 - 143 gr/km
Prijs: 52.514 euro

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.