Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test Mercedes GLC Coupé 350e

Test: Mercedes GLC Coupé 350e

Wanneer de stilte heerst

16.09.2016

Naast zijn coupé-achtig uiterlijk kan de Mercedes GLC Coupé nog een andere troef uitspelen. Als één van de weinige medium-size SUV’s komt hij met een plug-in hybride: de 350e.

Gallerij: Test Mercedes GLC Coupé 350eGeloof ons op ons woord wanneer we zeggen dat voorlopig de plug-in hybride de maat neemt van de volledig elektrisch voortgestuwde auto. Want met zo’n hybride heb je steeds een klassieke verbrandingsmotor achter de hand, terwijl het elektrisch vermogen tegenwoordig volstaat voor het merendeel van de dagelijkse verplaatsing.

Badge niet gestolen

Gallerij: Test Mercedes GLC Coupé 350eNemen we nu de Mercedes GLC Coupé 350e. Die koppelt een 2.0 turbobenzinemotor met 211 pk en 350 Nm aan een elektrische motor van 116 pk en 340 Nm. Samen kunnen die maximaal 320 pk en 560 Nm aan stuwkracht leveren. Met een 0 tot 100 km/u in 5,9 seconden is duidelijk dat hij zijn ‘350’-badge niet gestolen heeft. Zijn top bedraagt een respectabele 235 km/u.

4 uur laden

Gallerij: Test Mercedes GLC Coupé 350eHij beschikt over verschillende rijstanden, waarbij de powermodus voldoende indruk nalaat. Ook al loopt het gewicht op tot meer dan 2 ton. Maar het wordt pas interessant wanneer we de volledig elektrische stand selecteren. In theorie komt hij zo 34 kilometer ver. Wat voor veel heenverplaatsingen eigenlijk al volstaat. Steek hem op het werk in de stekker, en je kan ’s avonds opnieuw over een volle batterij beschikken voor de terugrit. Met een gewone stekker heeft de Mercedes GLC Coupé 350e 4 uur nodig om vol te laden, met de speciale Mercedes muurbox kan het in de helft van de tijd.

GPS-gegevens benutten

Gallerij: Test Mercedes GLC Coupé 350eDe 350e blijkt in de praktijk voldoende vlot op zijn elektrische motor alleen. Verwacht geen wonderen, maar in de stad dubbelt hij moeiteloos als elektrische auto. We konden hem maar heel kort testrijden, en konden hierdoor niet onderzoeken hoe ver hij in de echte wereld raakt met zijn batterijen. Maar meer dan 20 kilometer moet toch haalbaar zijn. Vooral omdat Mercedes heel wat technologie geïnstalleerd heeft om de batterijkracht zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Zo zal hij in hybride modus aan de hand van bestemming in de navigatie afstemmen waar hij best de batterijen benut en afhankelijk daarvan de elektrische motor pas in stadsverkeer aanspreken. Met een dynamische rijstijl laat het gewicht zich wel voelen, meer nog dan in de Mercedes GLC Coupé diesel. Wie voor een comfortabele rit opteert, zal verbaasd staan van de stilte die in deze hybride heerst.

Nauwelijks concurrentie

Gallerij: Test Mercedes GLC Coupé 350eOfficieel verbruikt hij 2,5 l/100 km, in de realiteit gaat het om een veelvoud. Maar met een zuinige rijstijl moet de 350e toch in de buurt van 5 tot 6 l/100 km te brengen zijn. Wie voornamelijk korte ritten doet, hoeft zelfs geen drup benzine te verbruiken. Met een CO2-uitstoot van 59 gr/km is hij fiscaal zeer aantrekkelijk (100% in te brengen). Bovenal, voorlopig heeft hij het rijk voor zich alleen. Het is nog wachten op de plug-in hybride VW Tiguan en BMW X4, terwijl Audi en Volvo evenmin een goed alternatief hebben. Lexus kan alleen een klassieke hybride NX300h in de strijd werpen, maar die kan niet aan de stekker. Zijn precieze prijs is nog niet bekend, maar zou om en bij 58.000 euro bedragen.

Gallerij: Test Mercedes GLC Coupé 350e

Mercedes GLC Coupé 350e
Motor: Viercilinder turbobenzine en elektrische motor, 1.991 cc
320 pk bij 5.500 opm
560 Nm bij 1.200-4.000 opm
0-100 km/u: 5,9 sec
Top: 235 km/u
Verbruik: 2,5 l/100 km
CO2: 59 gr/km
Prijs: n.n.b.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.