Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test Ford Focus

Test: Ford Focus

Onbeschreven blad

11.07.2018

Ford heeft de bladzijde voor de Focus omgedraaid. Letterlijk. Voor de vierde generatie van de populaire middenklasser startte de constructeur immers van een blanco blad.

Zonder daarom echter te morrelen aan de proporties. Met 4,38 meter in de lengte, 1,85 meter in de breedte en 1,47 meter in de hoogte eist de nieuwe Focus evenveel plek op als zijn voorganger. Met dat verschil dat er binnen die contouren meer plek is voor de passagiers.

Zelfde afmetingen, meer ruimte

Gallerij: Test Ford FocusDe wielbasis van het nagelnieuwe C2-platform groeide namelijk 5 centimeter. Extra ruimte die volledig geschonken werd aan de schouders en knieën van de inzittenden op de achterbank. Qua koffervolume bleef de impact echter beperkt: 375 liter aan bagagecapaciteit is zonder meer afdoend, maar records ga je er in dit segment niet mee breken. Moet er toch meer mee, dan kan je uiteraard altijd de tweede zitrij wegplooien, wat ineens 1.354 liter ter beschikking stelt aan het laadcompartiment.

Met torsieas

Gallerij: Test Ford FocusFord pakt ook uit met een technische verrassing door zijn multilink niet standaard te koppelen aan elke Focus. Het is te zeggen, niet aan elke vijfdeurs-Focus. De Clipper heeft sowieso recht op de onafhankelijke achterophanging omdat die, dixit Ford, ‘meer gewicht moet kunnen laden.’ Heb je een hatch, dan start je met een iets simpelere torsieas, weliswaar bijgestaan door de zogeheten ‘Force Vectoring’-veren van de Fiesta ST die de laterale krachten beter moeten kunnen opvangen.

Gallerij: Test Ford FocusVanaf de 1.5 EcoBoost op benzine of de 2.0 EcoBlue-diesel (of iets simpeler: vanaf 150 pk) heb je ook bij de gewone Focus opnieuw recht op de multilink. Ford klopt zich op de borst dat de klant het verschil niet zal voelen. Behalve misschien als die zich beroept op de optionele adaptieve dempers. Die elektronische gestuurde stoters vallen enkel te combineren met de multilink en zorgen zowel naar comfort als rigiditeit voor een grotere speelruimte. Een onderscheid dat zich weldegelijk laat voelen.

EcoBoost en EcoBlue

Gallerij: Test Ford FocusOok onder de motorkap aardig wat nieuws. Te beginnen met de 1,5 liter-Ecoboost. Het driecilindertje debuteerde eerder in de Fiesta ST en mag nu ook zijn kunde bewijzen in de Focus. Overigens doet het blokje dat in twee vermogensopties, te weten 150 pk en 180 pk. In beide gevallen levert de 1.5 een koppel van 240 Nm.

Aan dieselzijde verdient de 1.5 EcoBlue – een viercilinder - dan weer een eervolle vermelding. Ten opzichte van zijn voorganger werd de zelfontbrander stevig herwerkt, met het oog op een hogere efficiëntie en verfijndere loopcultuur. Ook hier valt er weer te kiezen, deze keer tussen een versie met 95 en eentje met 120 pk, die zich, naast verschil in kracht, vooral onderscheiden qua dorst. Gekoppeld aan de manuele zesbak is de instapdiesel goed voor een gemiddeld verbruik van 3,5 liter en een CO2-uitstoot van 91 g/km CO2.

Meer luxe

Gallerij: Test Ford FocusHoewel de Focus bijzonder herkenbaar blijft, is het design toch voldoende veranderd om hem af te doen steken tegen zijn voorganger. Het lijnenspel oogt eleganter, al moet het gezegd dat er hier en daar plagiaat loert (de achterlichten doen wel heel hard denken aan de Fiat Tipo).

Ford voorziet zijn Focus verder van de laatste lichting hightechgadgets genre een head-updisplay, een adaptieve cruise control met stop & go-functie en zelfs een heuse modem. Opties die uiteraard ook de instapprijs van 18.900 euro een schaal hoger duwen.

Gallerij: Test Ford Focus

Ford Focus 1.5 EcoBoost
Motor: driecilinder, turbobenzine, 1497 cc
150 pk bij 6000 opm
240 Nm bij 1600 opm
0-100 km/u: 8,8 sec
Top: 210 km/u
Verbruik: 5,3 l/100 km
CO2: 121 g/km
Prijs: 26.650 euro

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.