Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test Citroën Aircross Concept

Test: Citroën Aircross Concept

Sober is beter

23.09.2015

Hij ziet er futuristisch uit, maar vooral ook realistisch. De Citroën Aircross concept toont de nieuwe richting die Citroën wil uitgaan. We hebben er enkele kilometers mee kunnen rijden. Hier onze indrukken.

Gallerij: Test Citroën Aircross Concept‘Eenvoud’ is het nieuwe motto van Citroën. Wie de geschiedenis van het merk kent, snapt dat standpunt beter. Met DS en SM zette Citroën zich wel in de markt als avant-garde constructeur, maar dit merk bracht ons ook de Mehari en de 2PK. Kan het nog eenvoudiger dan die twee? Met de groei van DS naar een volwaardig merk, lijkt het logisch dat Citroën zelf zich toelegt op een basiswaarde die misschien nog het best van al past bij het merk.

Geen nutteloze franjes

Gallerij: Test Citroën Aircross ConceptEenvoud, dat is niet hetzelfde als goedkoop. Dat zie je meteen aan de details waarmee Citroën deze Aircross afgewerkt heeft. Slimme details bovendien. Zo dienen de metalen haken in de bumper ook echt als trekoog. Ze zijn identiek, zowel voor- als achteraan wat al een leuke kostenbesparing oplevert. De stukken in honingraatstructuur onderaan de deuren zijn daar evenmin voor de sier, maar maken integraal deel uit van de deurstructuur. De openingen ter hoogte van de wielkasten zijn aerodynamische verbeteringen en helpen het verbruik te drukken.

Geef je ogen de kost

Gallerij: Test Citroën Aircross ConceptHet interieur is dan weer veel futuristisch. Vier inzittenden krijgen er elk hun cocon, of tenminste, die indruk wil de zwevende middenconsole toch wekken. De stoelen zijn zo geplaatst dat iedereen zich een beetje kan afzonderen moest hij dat nodig vinden. Of je kan ook met andere passagiers praten via de ingebouwde microfoons, zonder anderen te storen. Het multimediasysteem beschikt over twee schermen van ultrahoge definitie. Het ene scherm vind je achter het stuur, het andere ligt over de breedte van de boordplank uitgestald. Hierdoor kan de passagier informatie delen met de chauffeur: een leuke stop op de weg, een restaurant, een toeristische tip, enzovoort. Dankzij een bewegingssensor kan je met een eenvoudige beweging het volume regelen van de radio, het volgende nummer selecteren of een boodschap over het scherm ‘swipen’ naar een andere inzittende. Het lijkt een leuk systeem dat we graag in een gewoon seriemodel willen terugvinden. Citroën belooft dat dit niet zo heel veraf meer is.

313 pk

Gallerij: Test Citroën Aircross ConceptDoorgaans zijn dergelijke concept cars zo duur dat constructeurs er liever geen risico mee nemen. Maar hier mochten we toch even zelf achter het stuur kruipen. Op papier belooft Citroën 313 pk, uit de combinatie van een 1.6 THP turbobenzinemotor en een 95 pk sterke elektrische motor. Die laatste kan de Aircross gedurende 50 kilometer zelfstandig voortbewegen. Alleen kon hij niet tegen de hitte die we tijdens onze test kenden, en hadden we dus alleen de benzinemotor ter beschikking. De Aircross meet 4,56 meter in de lengte en 2,10 meter in de breedte. Stuur en remmen zijn niet bekrachtigd en vereisen dus een flinke dosis spierkracht. De enorme wielen met Continental banden zijn evenmin fijngevoelig. Maar de acceleraties zijn krachtig en je krijgt er een leuk geluid bij. Het is echter nog niet zeker of Citroën brood ziet in een productiemodel van de Aircross.

Hij duidt in elk geval de richting aan die Citroën uit wil, en dat is best een sympathieke piste. Niet alles van wat we hier zien, zal uiteindelijk in de Citroëns van elke dag terug te vinden zijn, maar het merk straalt in elk geval opnieuw de inspiratie uit de grote dagen uit. Dat bewijst ook de Cactus M die het merk in Frankfurt voorstelde. De fans van Citroën kunnen de toekomst met een gerust gemoed aanschouwen.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.