Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test Caterham Seven 1.0 Ecoboost

Test: Caterham Seven 1.0 Ecoboost

Mag het iets minder zijn?

09.06.2014

Ford plantte zijn 1.0 Ecoboost ook in een Caterham. Een kwestie van het potentieel van de kleine driecilinder ten volle te benutten.

De Ford 1.0 Ecoboost werd verkozen tot ‘International Engine of the Year’ en drijft intussen al onder meer de B-Max en de Fiesta aan. Het kleine driecilindertje is verrassend pittig en dat wil het merk heel graag onder de aandacht te brengen met enkele buitengewone projecten. Na de records verpulverende Formule Ford, knutselden de technici uit Dagenham ook een Caterham met de bekroonde krachtbron in elkaar.

Grote en zware … driecilinder

Gallerij: Test Caterham Seven 1.0 EcoboostMen gebruikte de Seven Roadsport die in zijn basisuitvoering een 1.6 Ford Sigma op de vooras heeft liggen. De Ecoboost-versie is onmiddellijk te herkennen aan de bult op de motorkap die nodig was om de 1 liter onder te brengen. Dat klinkt misschien verrassend, maar door zijn hogere bouw en randaggregaten, zoals de turbo en bijbehorende leidingen, neemt de driecilinder gewoon meer plaats in dan de gebruikelijke viercilinder. Het geheel valt bovendien zo’n 13 kg zwaarder uit om dezelfde reden. ‘Less is more’ krijgt hier dus aparte invulling. Wie een superlichte Seven wil, moet daarom kiezen voor een andere versie met driecilinder: de 660 cc Suzuki die slechts 490 kg op de weegschaal zet.

Eén met de mechaniek

Tot zover de theorie. Een testrit op de terreinen van Ford in Lommel gaf aan dat het concept echt potentieel bezit en een mooi alternatief kan worden voor de huidige viercilinder. Jammer genoeg moet ik de pret meteen al drukken, want productieplannen zijn er (voorlopig) niet. Ford heeft alle beschikbare 1.0 Ecoboosts nodig voor zijn eigen modellen en daarnaast zou deze aandrijfeenheid heel wat duurder uitvallen dan de oude, trouwe 1.6 Sigma.

Gallerij: Test Caterham Seven 1.0 EcoboostMaar goed, aan het stuur blijft de fun intact met deze bescheiden driecilinder. De 125 paarden volstaan ruimschoots om de 588 kg wegende Caterham Seven vlot uit de startblokken te krijgen. Mooi meegenomen is de koppelwaarde van 200 Nm die voor een uitstekende elasticiteit zorgt. Ook met de 1.0 Ecoboost in het vooronder is elke rit in de Caterham een avontuur. Het is zelfs een beetje te vergelijken met motorrijden, aangezien je bijna één wordt de mechaniek die ook een stevige aanpak vereist.

Old school

Nog steeds blijft de Caterham een ‘no nonsense’ sportwagen waarbij rijplezier en prestaties centraal staan. Aan boord vind je dan ook geen overbodige luxe en zeker geen rijhulpmiddelen, zoals tractiecontrole of ESP. Zelfs ABS en airbags ontbreken. Het rijgevoel is daarom zeer intens, ook omdat je vrijwel onbeschut voor de rijwind op enkele centimeters boven het wegdek zit. Zo heb je het gevoel dat je steeds minstens 50 km/u rapper rijdt dan het werkelijke tempo.

Gallerij: Test Caterham Seven 1.0 EcoboostHet besturen is eerder ‘old school’: je doet het niet alleen met de handen, maar evenzeer met je voeten. Wie de Caterham goed aanvoelt, stuurt hem liefst in een lichte drift door de bocht en controleert met het gas- en rempedaal. Een leuke, maar niet zo eenvoudige oefening, zoals de gelegenheidsrijders konden ondervinden. Gelukkig konden we aan de slag op een ruim oefenterrein, zodat slippers zonder gevolgen bleven en enkel een brede glimlach onder de helmen opleverden. In die omgeving durf je al eens de grenzen van de adhesie opzoeken, want met zo’n fragiele Caterham zou ik althans niet graag op de gewone weg in het decor eindigen.

Besluit: een mooie denkoefening deze Caterham Seven 1.0 Ecoboost, die zeker niet zou misstaan in het aanbod van de Britse kitcarfabricant, ook al bestaan daar nog geen onmiddellijke plannen voor.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.