Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test BMW i3 94 Ah

Test: BMW i3 94 Ah

200 kilometer ver op batterijen, kan dat echt?

15.06.2017

Met de update van de BMW i3 beweert het merk dat zijn kleine elektrische stadsauto in theorie 300 kilometer ver kan, en in de praktijk 200 kilometer haalt. Dat vroeg om een test.

Gallerij: Test BMW i3 94 AhDe BMW i3 dateert inmiddels van 2013 en werd vorige zomer opgefrist. Zijn gewaagde uiterlijk blijft onveranderd, de belangrijkste wijziging is te vinden bij de batterijen. Die zijn krachtiger geworden, waardoor de lithium-ion batterijen van 33 kWh voortaan een theoretisch rijbereik van 300 kilometer hebben. Volgens de NEDC-cyclus was dat met het vorige batterijpack slechts 190 kilometer.

Geen cadeaus

Natuurlijk spelen er diverse elementen een rol in het verbruik. Dit gaat dan ook niet om een wetenschappelijke test. We wilden vooral zien hoe de BMW i3 in het gewone verkeer presteert, waarbij we hem vooral niet wilden sparen. We hebben hem dus zowel naar de snelweg gebracht, als in de stad geleid, nog steeds zijn favoriete speelterrein.

Gallerij: Test BMW i3 94 AhWe hebben ook de airco gebruikt voor het grootste deel van de test, en zelfs de verwarmde stoelen. Die twee elementen hebben een negatieve invloed op het verbruik. We hebben ook bijna geen gebruik gemaakt van de EcoPro-modus die de snelheid beperkt tot 110 km/h om het rijbereik zo hoog mogelijk te houden, of de EcoPro+. Die laatste beperkt de snelheid tot 90 km/h en neemt zelfs vermogen weg om de autonomie te vergroten. We hebben zo vaak als kon met de normale rijstand gereden, die ook automatisch actief is na elk vertrek. En we hebben ook geprofiteerd van de knappe acceleraties die de BMW i3 uit zijn mouw kan schudden.

En toch

Gallerij: Test BMW i3 94 AhOndanks deze omstandigheden en met een traject dat voor driekwart uit stadsverkeer bestond en voor  een kwart uit snelwegen, hebben we uiteindelijk 135 kilometer afgelegd. Op dat moment vertelde de boordcomputer ons dat we nog voor 45 kilometer stroom in de tank hadden. Daarmee zouden we net onder 200 kilometer gebleven zijn, net iets minder dan wat BMW voorschrijft met de 94 Ah-batterijen in de i3. Een volledige oplaadbeurt aan een gewone stekker kost vervolgens een nacht.

Gallerij: Test BMW i3 94 AhWe hadden ongetwijfeld zelfs een groter rijbereik kunnen optekenen, hadden we wat meer op het verbruik gelet en wat minder gespeeld. Maar het is dan ook zo leuk, met 170 pk en 250 Nm die onmiddellijk beschikbaar is. Zo snelt de i3 naar 100 km/u in 7,3 seconden, en dat voelt best vlug aan in de auto. Maar ook in hernemingen blijft hij goed overeind. Van 80 naar 120 km/u duurt 5,1 seconden, wat net evenveel is als de veel krachtiger BMW 440i laat optekenen.

En om mee te leven?

Gallerij: Test BMW i3 94 AhMet zijn lengte van 4 meter tref je flink wat ruimte aan in de BMW i3, in een ultramodern interieur bovendien. De twee passagiers achteraan krijgen flink wat uitzicht dankzij de grote glaspartijen, alleen jammer dat de tegengesteld openende achterdeuren alleen maar kunnen werken wanneer de deuren vooraan ook openen. Dat is weinig bevorderlijk voor snel in- en uitstappen. Met een inhoud van 260 liter zijn de beperkingen van de koffer ook snel duidelijk. Maar wie de achterbank neerklapt, kan tot 1.100 liter vrijmaken.

Tot slot: de prestaties van de BMW i3 zijn met een prijs van 38.100 euro duurbetaald. Het is nog mogelijk om een motor als range extender bij te bestellen, waarbij je nog 150 kilometer verder kan, maar die optie kost 4.550 euro. Binnenkort mag de BMW i3 zich aan concurrentie verwachten van de Opel Ampera-e, die voor dezelfde prijs een grotere autonomie zal aanbieden.

Gallerij: Test BMW i3 94 Ah

BMW i3 94 Ah
Motor: elektrisch
170 pk
250 Nm
0-100 km/u: 7,3 sec
Top: 150 km/u
Verbruik: 12,6 kWh/100 km
CO2: 0 g/km
Prijs: 38.100 euro

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.