Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test BMW 5-reeks Touring

Test: BMW 5-reeks Touring

De revanche van de break?

01.06.2017

Er was een tijd dat wie ruimte nodig had voor zijn familie, automatisch naar een break keek. Maar nu lijkt de liefde veranderd en gaat de SUV met alle aandacht lopen.

Net in de week waarin ik de BMW 5-reeks Touring kon testen, had ik ook een X3 30d ter beschikking. Ideaal om een en ander te vergelijken.

Koffer: SUV wint

Gallerij: Test BMW 5-reeks TouringMet 570 liter gaat de koffer van de nieuwe BMW 5-reeks Touring er met 10 liter op vooruit ten opzichte van zijn voorganger. Niet onbelangrijk, maar hij komt toch nog steeds niet in de buurt van de referentie op dat vlak: de Mercedes E-klasse break met zijn 670 liter. Maar dat is wel iets meer dan de X3, die aan maximaal 550 liter komt in standaard configuratie, onder de hoedenplank. In volume is dat minder dan de 5-reeks Touring, maar omdat hij hoger is kan je er makkelijker grote voorwerpen in kwijt.

Gallerij: Test BMW 5-reeks TouringDe break kan wel een apart openende achterruit krijgen, maar de scharnieren daarvan kosten hem een beetje bruikbare ruimte in de hoogte. Beide kunnen rails krijgen om de koffer in te delen in compartimenten, en ze beschikken over opbergruimte onder de koffervloer. Toch is de SUV op dit vlak toch wat handiger in zijn totaliteit.

Interieur: SUV wint

Gallerij: Test BMW 5-reeks TouringDe kwaliteit en de sfeer is in beide BMW’s vergelijkbaar. De ruimte is genereus bemeten op alle zitplaatsen, wat vooral komt dankzij de gegroeide wielbasis in de nieuwe 5-reeks. De SUV scoort bijkomende punten dankzij zijn grotere opbergvakken. Ouders zullen het ook aangenamer vinden dat ze zich niet hoeven te bukken wanneer ze hun kinderen moeten insnoeren. Dat vinden we belangrijker dan de kleine achterstand die de X3 op technologisch vlak heeft. Omdat hij al wat ouder is, beschikt hij niet over de bediening via handbewegingen of parkeren via de afstandsbediening.

Rijden: break scoort tegen

Gallerij: Test BMW 5-reeks TouringEen lage zitpositie, stevige ophangingen, een consistent rijgevoel: de BMW 5-reeks Touring neemt op zowat elk onderdeel de maat van de X3. Naar gewoonte bij het merk plakt de 5-reeks Touring strak tegen het wegdek. Het is ook mogelijk om de stoel bijzonder laag in te stellen. Iedereen zoekt natuurlijk de positie die de voorkeur draagt, maar laag tegen de weg geeft een scherper rijgevoel dan de X3 kan bieden. Het onderstel van de 5-reeks reageert precies en snel.

Gallerij: Test BMW 5-reeks TouringNatuurlijk, hij is ook moderner dan de X3, die wat tegen het einde van zijn carrière aan zit. Diens architectuur maakt hem meer vatbaar voor zware rolbewegingen van het koetswerk. Zijn hoge zitpositie is dan wel praktisch voor het alledaagse verkeer, maar draagt weinig bij tot een actieve rijstijl. Afhankelijk van de eigen voorkeur is dat een detail of een belangrijk element.

Maar wie plezier wil beleven zal liever de 258 pk sterke zescilinder diesel uit de 30d in de 5-reeks Touring aantreffen dan in de X3. Die kan zelfs niet eens uitpakken met het argument van vierwielaandrijving, want de xDrive is ook gewoon te verkrijgen in de 5-reeks.

Uiteindelijk blijkt de keuze tussen break of SUV er vooral één van temperament. Indien alleen de familie en haar noden voor u belangrijk zijn, opteer dan gerust voor de X3. Een keuze die u zich niet zal beklagen. Bovendien, met een prijs van 56.450 euro is de X3 30d aanzienlijk goedkoper. Maar wanneer u graag het ritme opvoert wanneer een bochtig stuk weg zich aandient, dan moet u zonder twijfelen voor de BMW 5-reeks Touring opteren.

Gallerij: Test BMW 5-reeks Touring

BMW 530d Touring
Motor : 6 cil.-in-lijn turbodiesel, 2.993 cc
265 pk bij 4.000 opm
620 Nm bij 2.000 - 2.500 opm
0 - 100 km/u: 5,8 s
Top : 225 km/u
Verbruik : 5 l/100km
Testverbruik: 5,6 l/100km
CO2 : 134 g/km
Prijs : 63.400€

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.