Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test Audi A8

Test: Audi A8

Inspector Gadget

25.10.2017

Moest Inspector Gadget aan de telefoon hangen om raad te vragen rond zijn nieuwe auto, dit is wat we hem zouden aanbevelen: de nieuwe Audi A8. Die blijft weliswaar de klassieke uitstraling van een Audi behouden, maar daaronder schuilt een arsenaal aan toptechnologie.

Gallerij: Test Audi A8Nee, de Audi A8 verandert niet in een helikopter met een druk op de knop… nog niet. Maar vandaag verandert de meest prestigieuze onder de Audi’s wel al in een welnesscenter waarbij je een deugddoende massage kan krijgen van de schouders tot aan de voeten. De leuning van de passagiersstoel kan worden omgevormd in een steunbankje voor de voeten van de passagier op de achterbank, die daarbij een massage van de voeten kan krijgen. In optie weliswaar, we zijn nog steeds bij Audi, nietwaar? In de stoelen achteraan kan je je rug laten masseren. Of je onderrug laten opwarmen of afkoelen.

Touch me

Je moet ook niet ‘gogogadget’ roepen om de snufjes te bedienen, een tablet volstaat. Audi heeft er achteraan eentje verwerkt met het formaat van een grote smartphone, in de middenconsole. Daarmee kan je alle comfortfuncties regelen, van de zonneblinden tot de kleur van de sfeerverlichting en zelfs de plaats van de stoel van de passagier vooraan. Met een maximum aan ruimte vrijgemaakt in de L-versie – een auto van 5,30 meter – kan zelfs een volwassene van 1,80 meter de benen volledig strekken. De verstelbare stoel en het multimediascherm geven je echt het gevoel in businessclass te reizen. Het is duidelijk dat de beste plaatsen in de nieuwe Audi A8 achteraan te vinden zijn. Ook vooraan zijn alle bedieningselementen terug te vinden in de menu’s van aanraakschermen.

Oplettend en vindingrijk

Gallerij: Test Audi A8De nieuwe Audi A8 heeft echter meer dan wat comfortsnufjes alleen om indruk te maken. De nieuwe adaptieve ophanging staat in verbinding met een camera die de staat van het wegdek voor de auto leest. Wanneer er een put of een bult zich aandient, past de ophanging zich daar al aan aan nog voor het wiel de oneffenheid raakt. Zo kan het wiel enkele milliseconden in de lucht blijven om een gat te overbruggen. Toch een beetje helikopter dus, en vooral: erg goed voor het rijcomfort. Het resultaat is in de praktijk erg indrukwekkend, je lijkt wel in een capsule te reizen die niet meer in verbinding staat met de weg.

Gallerij: Test Audi A8Ook de artificiële intelligentie neemt een nieuwe horde in deze auto. De A8 kan volledig autonoom rijden in fileverkeer. Daarmee wordt hij de eerste seriewagen die een niveau 3 behaalt in autonoom rijden. Dankzij de Audi AI (Artificiële Intelligentie) kan de A8 op zichzelf parkeren zonder dat er iemand aan boord is, een smartphone volstaat om hem te besturen. Hij kan ingrijpen op remmen en stuur om botsingen met obstakels te voorkomen.

Van V6 tot W12

Gallerij: Test Audi A8Vier motoren heeft Audi in de aanbieding bij de lancering: 2 3.0 V6-motoren (TDI: 286 pk/600 Nm, TFSI: 340 pk/550 Nm) en 2 4.0 V8’s (TDI: 435 pk, TFSI: 460 pk/650 Nm). Allen zijn ze uitgerust met een 48 Volt microhybride-systeem dat hen knalstarts oplevert. De kleinste diesel heeft al genoeg in huis om er goed de vaart in te houden, bovendien is hij erg discreet. Maar hoe kan je nee zeggen tegen de kracht en de schreeuw van de V8 benzine, de perfecte partner van de statige Audi A8? Later volgt nog een 6.0 W12-motor met 550 pk en een plug-in hybride met 449 pk.

Gallerij: Test Audi A8

Audi A8 50 TDI
Motor: V6 turbodiesel, 2.967 cc
286 pk bij 3.750 – 4.000 opm
600 Nm bij 1.250 – 3.250 opm
0-100 km/u: 5,9 sec
Top: 250 km/u
Verbruik: 5,6 l/100 km
CO2: 145 g/km
Prijs: 87.500 euro

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.