90ste Autosalon van Brussel
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Test Aston Martin V12 Zagato

Test: Aston Martin V12 Zagato

Brits flegma, Italiaanse flair

11.01.2012

De V12 Zagato is de grote blikvanger op de Aston Martin-stand op het Brusselse autosalon. Nog voor de 150 eigenaars hun exclusieve bolide in ontvangst nemen, mochten wij achter het stuur van het prototype kruipen. Adembenemend.

Gallerij: Test Aston Martin V12 ZagatoDie gefortuneerde kopers zullen nog tot het najaar geduld moeten oefenen om hun exclusief stel wielen onder de billen te krijgen. Nu, we kunnen hen geruststellen: de verwachtingen worden dubbel en dik ingelost aan het stuur van de V12 Zagato. Hoe we dat weten? Er bestaan namelijk al twee prototypes, en met één ervan konden wij al rijden, zelfs in racetrim op de Nürburgring.

Knikkende knieën

Gallerij: Test Aston Martin V12 ZagatoDe jongens van Aston Martin wezen me er wel op dat dit één van de twee enige prototypes was, dat de volgende maanden nog op verscheidene autosalons – zoals Brussel - moet opdraven. 'You can drive the car in anger, but keep it in one piece, please', was de flegmatieke boodschap van de Britten toen ze me in de cockpit vastgespten. Je zou voor minder nerveus worden... Het prijskaartje van de V12 Zagato zal ruim 375.000 euro bedragen en dit prototype is eigenlijk onbetaalbaar...

Gallerij: Test Aston Martin V12 ZagatoGoed, er is geen weg meer terug. Aandachtig naar de uitleg van de ingenieurs luisteren leek me de beste tactiek om te vermijden dat ik de Zagato én mijn carrière in de vernieling zou rijden. Deze Aston is geen schoothondje, maar een rasechte racebolide die vorige zomer de finish haalde in de 24 Uren van de Nürburgring. 'De beste test waaraan we V12 Zagato konden onderwerpen', vertelt David King, Motorsport Director bij Aston Martin. 'De racewagen leunt dicht aan bij de productieversie, maar onderging natuurlijk de nodige wijzigingen om circuitwaardig te zijn. Een rolkooi, een stuggere ophanging, krachtigere remmen, een specifieke koppeling, een sperdifferentieel en extra spoilerwerk zijn de belangrijkste aanpassingen aan de auto, die ook wat meer kracht puurt uit de 6 liter, namelijk 530 pk en 570 Nm. De sequentiële zesversnellingsbak met peddelbediening aan het stuur is vrijwel identiek aan de bak van de V12 Vantage die als technische basis diende. Verder steekt een tractiecontrole de rijder een handje toe.'

Ruig maar beheersbaar

Begrepen! Met een druk op de startknop komt de V12 tot leven met een zeer viriel gegrom. Wegrijden gaat als een fluitje van een cent, dankzij de elektronisch gestuurde koppeling. Met een tik tegen de rechterpeddel leg je de eerste versnelling in en een lichte druk op het gaspedaal volstaat om de Zagato in beweging te brengen. Dan begint de dolle pret!

Gallerij: Test Aston Martin V12 ZagatoMet die 530 paarden onder de motorkap ligt het tempo meteen erg hoog en is opperste concentratie geboden om deze bolide in het juiste spoor te houden. Toch lukt dat prima, zelfs voor een gelegenheidsrijder. De Zagato rijdt evenwichtig, zodat je niet meteen voor verrassingen komt te staan en je in alle veiligheid het ritme kan opdrijven. Na enkele rondjes wennen, kan je zelfs vol vertrouwen de grenzen van deze GT opzoeken zonder al te grote risico te nemen.

Even indrukwekkend als het vermogen, zijn de wegligging en de remkracht van de Zagato. Enkele malen dachten we het bordje ‘te laat geremd’ gepasseerd te zijn, maar nog hadden we overschot om de volgende bocht probleemloos in te duiken. Kortom, deze Aston is superleuk speelgoed voor wie het zich kan permitteren!

Klik hier voor alle nieuws over het merk Aston Martin

Klik hier en zoek uw occasie Aston Martin V12 Zagato tussen de duizenden tweedehands auto’s.

Klik hier voor een overzicht van Aston Martin V12 Zagato, en een selectie van tweedehandse Aston Martin’s.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.