Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Reportage Steve McQueen - The Man & Le Mans

Reportage: Steve McQueen - The Man & Le Mans

„Steve McQueen verloor alles door deze film”

08.11.2015

Acteur Steve McQueen had maar één grote drug: racen. Met ‚Le Mans’ wilde hij een film maken die de wereld toonde wat racen was. ‚Le Mans’ werd echter een nachtmerrie voor McQueen: zijn huwelijk aan diggelen, zijn productiemaatschappij aan de grond en zijn film een flop. Daarover heeft McQueens zoon Chad nu een documentaire gemaakt: Steve McQueen - The Man & Le Mans.

Gallerij: Reportage Steve McQueen - The Man & Le MansIn 1970 was Steve McQueen de grootste filmster ter wereld. Zijn naam stond bovenaan de aftiteling in ‚The Magnificent Seven’, ‚The Great Escape’ en ‚Bullit’. Hij was dé man en hij zou dé film uit zijn carrière maken: een film over Le Mans, de gevaarlijkste en spannende race in de geschiedenis.

Miljoenenfilm

Gallerij: Reportage Steve McQueen - The Man & Le MansSolar Productions - McQueens eigen productiemaatschappij - pompte 6 miljoen dollar in ‚Le Mans’, het grootste budget ooit van een McQueen-film. Zoveel betekende ‚Le Mans’ voor hem. Zoals de documentaire toont, liep al gauw alles mis. Scenarioschrijver kwamen en gingen, het budget ontplofte en regisseur John Sturges (The Great Escape) bolde het tijdens de opnames af met de woorden: „Ik ben te oud en te rijk om deze shit te moeten verdragen.”

McQueen had alles gedaan om ‚Le Mans’ zo echt mogelijk te maken. De echte piloten op het echte circuit. Derek Bell, vijfvoudig winnaar van de 24 Uren van Le Mans: „Wij als piloten kregen 200 dollar per dag om fantastische bolides te besturen in een film met Steve McQueen. Voor ons was het een goede deal.” Maar niet voor David Piper. Die crashte zwaar tijdens de opnames, het kostte hem een been.

Doofpotoperatie

Gallerij: Reportage Steve McQueen - The Man & Le MansMcQueens assistent Mario Iscovich was 20 toen hij in Frankrijk landde voor de opnames van ‚Le Mans’. Hij zag hoe de film voor McQueen snel veranderde van zijn levensdroom in een absolute nachtmerrie. „Ik kwam meteen in een doofpotoperatie terecht. Steve nam me samen met zijn vrouwelijke tegenspeelster Elga Andersen mee in een Peugeot voor een toertje op het platteland. Alleen, Steve reed alsof het om zijn racewagen ging. Zij was cool. Maar Steve ging te hard en we zijn gecrasht. Zij bleven ongedeerd, op wat blauwe plekken na. Ik brak mijn arm. Maar ik moest doen alsof ik achter het stuur had gezeten. Ik wilde in het hotel wat rusten, maar Steve kwam naar mijn kamer. Hij dacht dat ik hem een proces zou aandoen. ‚Je kan maar beter komen werken morgen.’ Hij was de hele tijd paranoïde.”

„De filmploeg had van een lege parking het productiekamp gemaakt”, vertelt Iscovich. „Een grote tent voor catering en toiletten. In drie caravans tikten scenarioschrijvers er op los, maar er kwam nooit een definitief script uit de bus.”

"Pedalen kwijt"

Gallerij: Reportage Steve McQueen - The Man & Le MansEen zware crash, eindeloze opnames en het geld dat op raakte. Cinema Center Films, dat ‚Le Mans’ zou uitbrengen, dwong McQueen om afstand te nemen van zijn film. „Steve was de pedalen kwijt”, zegt Iscovich. „Hij zocht zo hard naar perfectie. Hij wilde de geur en de puurheid van racen overbrengen in elke scène. Alleen, er bleek geen verhaal en geen ritme in te zitten. In de productiekamer wisten de monteurs ook niet wat ze ermee moesten aanvangen.”

Gallerij: Reportage Steve McQueen - The Man & Le MansZelfs McQueens co-producer en vriend Bob Relyea - ze hadden samen Solar gesticht - kreeg McQueen niet van zijn obessie af. Het betekende het einde van hun vriendschap. Ook McQueens huwelijk ging hierdoor naar de haaien. „Steve was een vrouwenmagneet. Zijn trailer op de set was nooit leeg. Ik weet niet hoeveel vrouwen er wekelijks passeerden, maar het waren er zeker meer dan drie en minder dan twaalf. Zijn vrouw Neile had dat wel in de gaten, maar kwam er zijn obsessie voor Le Mans bij waarvoor alles moest wijken. Dat was de druppel voor Neile.”

Steve McQueen - The Man & Le Mans is nu uit in cinemazalen.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.