Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Reportage Politie kiest voor Volvo V90

Reportage: Politie kiest voor Volvo V90

Nieuw vervoer voor de politie

28.12.2017

De federale wegpolitie heeft net de eerste van een vloot van 121 nieuwe voertuigen verwelkomd. Het gaat om een Volvo V90 die in 2018 een vertrouwd beeld op de snelwegen zal worden.

De federale wegpolitie, die de snelwegen controleert, mag een inhaalbeweging maken. De voorbije jaren liet de vervanging van de voertuigen op zich wachten. De oude V70’s hebben al makkelijk 350.000 kilometer op de teller, sommige korpsen moeten nog met een S60 met meer dan 400.000 kilometer de weg op.

4,2 miljoen euro

Gallerij: Reportage Politie kiest voor Volvo V90“Maar in 2018 komt de vervanging op gang. Momenteel zijn al 96 nieuwe voertuigen besteld, goed voor een investering van 4,2 miljoen euro. Maar er wordt nog onderhandeld voor 25 bijkomende wagens”, zegt Koen Ricour, directeur van de federale wegpolitie.

Het gaat om 54 nieuwe motoren (BMW R1200RT), 16 ‘actie’ wagens (Audi A4 berline en Skoda Octavia RS) en 26 patrouillewagens (Volvo V90). De V90 wordt het paradepaardje, hij zal gebruikt worden voor patrouilles en interventies. Het gaat om een T6 AWD met 320 pk. Hij haalt 100 km/u in 6,5 seconden en een top van 250 km/u. “Maar voor ons is een snelle acceleratie vooral belangrijk”, zegt commissaris Danny Seys, die het aankoopproces opvolgde.

76.000 euro per stuk

Gallerij: Reportage Politie kiest voor Volvo V90Met een prijs per stuk van 76.000 euro doet de politie-Volvo even naar adem happen. “Maar deze Volvo was de enige die geselecteerd was in het raamcontract, waaruit wij moeten kiezen”, legt Seys uit. “Toch hebben we ook nog proeven gedaan met de VW Passat en de Skoda Superb, maar uiteindelijk gaf een test met de Zweedse politie-V90 de doorslag.”

De V90 is specifiek aangepast bij Volvo. Het onderstel en de ophanging zijn verstevigd, ook de remmen zijn aangepast. Zelfs de velgen zijn anders, om een betere afwikkeling van de hitte toe te laten. De deuren hebben een pantsering gekregen. Het grote bord op het dak weegt 65 kilogram, in totaal zet deze V90 met inbegrip van twee agenten 2.150 kilogram op de balans.

Waarom benzine?

Gallerij: Reportage Politie kiest voor Volvo V90De keuze voor een turbobenzine mag verbazen, zeker omdat hij het merendeel van zijn leven op de snelweg slijt. Dat het verbruik hoger zal liggen dan bij een diesel, beaamt Seys. “Maar we moeten toch ook onderkennen dat diesel maatschappelijk zijn rol gespeeld heeft en passé is. Bovendien beschikt deze benzine over quasi even veel trekkracht als een diesel, hij is dus even soepel.”

De V90’s wacht een zwaar leven. “Ze rijden 75.000 kilometer per jaar, en zijn voor veel van onze collega’s een rijdend bureau waarin ze acht uur per dag doorbrengen”, aldus Ricour. “Daarom ook zijn de stoelen verstevigd aan de rechterkant, de kant waar de holster van de revolver tegen schuurt. De stoelen zijn ergonomisch en bekleed met verstevigd leder.”

Led-strook

Gallerij: Reportage Politie kiest voor Volvo V90Vooraan valt de grote led-strook onderaan op, die verkeer vanop grotere afstand met waarschuwen dat er een V90 met haast nadert. Het grote led-bord op het dak wordt via een aparte batterij in de koffer gevoed. De koffer is ingedeeld met onder meer een op borsthoogte bevestigde plank waar de ademanalyse-apparatuur is bevestigd. “Een kooi houdt het materiaal tegen in de koffer, en er is een aparte crashstructuur waardoor het bij een botsing achteraan naar boven wordt geleid in plaats van naar de inzittenden”, aldus Seys.

Volvo hoopt nog meer (lokale) politiekorpsen te kunnen overtuigen van de mogelijkheden van de V90.

Gallerij: Reportage Politie kiest voor Volvo V90

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.