Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Reportage Mercedes X-klasse

Reportage: Mercedes X-klasse

Chic-up

24.07.2017

Mercedes werpt zich nu ook echt volop in de strijd om de pick-up met de X-klasse. Dit is de vrucht van de samenwerking tussen het Duitse merk en de Renault-Nissan Alliantie. Eigenlijk kijken we naar een Nissan Navara, maar dan met flink wat verschillen.

Gallerij: Reportage Mercedes X-klasseEigenlijk kan zelfs niet zeggen dat je de Japanse donor nog snel herkent in de X-klasse. De designers van Mercedes hebben mooi werk geleverd om de X-klasse aansluiting te geven bij de rest van het gamma. Zowel het brede radiatorrooster vooraan, de koplampen met de via de led-dagrijlichten geïntegreerde ‘frons’ en het agressievere bumperdesign passen binnen de designtaal die het merk hanteert. Achteraan wekt hij meer verbazing, met fijne, verticaal geplaatste lichtblokken die niet in de flanken overlopen. De afmetingen zijn vergelijkbaar met de Nissan (5,34 meter lang), net als de laadmogelijkheden. In de laadbak verdraagt hij 1,1 ton, dwars kan er een Europallet in en hij mag tot 3?5 ton slepen.

De knapste

Gallerij: Reportage Mercedes X-klasseDeze nieuwe Mercedes is zonder twijfel de knapste verschijning in zijn segment. Zijn onuitgegeven interieur verwijst naar berlines en SUV’s met zijn brede horizontale band, het zwevende multimediascherm en de vier ronde ventilatiemonden. Mercedes-kenners zullen misschien nog het meest van al verbaasd zijn om een centraal geplaatste pook van de automatische versnellingsbak aan te treffen, net als een klassieke mechanische handrem die recht de overstap uit de Nissan maakt.

Gallerij: Reportage Mercedes X-klasseToch zorgt de Duitser ook voor een flink aanbod aan rijhulpen, met een rijvakassistent, noodremhulp, 360 graden-camerazicht om bij de manoeuvres te helpen. Ook qua connectiviteit loopt hij voorop, met zijn Command multimediasysteem. Elementen die afhankelijk van het gekozen uitrustingniveau nu eens standaard zijn, dan weer optie. Mercedes stelt Pure voor als lastezel, Progressive voor wie een gemengd gebruik vooropstelt en Power als meest luxueuze niveau.

Zescilinder

Gallerij: Reportage Mercedes X-klasseDe X-klasse komt in november naar de showrooms met twee beschikbare motorversies. Er is de 2.5 dCi van Renault met 163 pk en met 190 pk, in combinatie met inschakelbare vierwielaandrijving en vergrendelbaar differentieel. In 2018 zal Mercedes ook een V6 diesel met 258 pk aanbieden met permanente vierwielaandrijving, wat hem meteen bombardeert tot krachtigste model binnen zijn klasse.

Goed gesternte

Gallerij: Reportage Mercedes X-klasseHoewel het onderstel geleend is bij Nissan, heeft Mercedes toch een eigen ontwikkeling gedaan van een groot deel van de componenten (ophanging, stuurbekrachtiging,…). Dat konden we ook merken tijdens de enkele kilometers die we op de passagiersstoel mochten meemaken tijdens deze eerste kennismaking. Comfort lijkt de beste eigenschap van deze X-klasse, waarbij vooral de geluidsisolatie opvalt. Hij kan snel over zandpaden worden gestuurd zonder het comfort in het gedrang te brengen, alleen willen we bij de latere testritten nog zien of hij de trillingen veroorzaakt door kleine oneffenheden in het wegdek nog beter onder controle krijgt. Maar dynamisch lijkt hij zich alvast meer dan goed uit de slag te trekken. De koetswerkcontrole in de bochten is uitstekend en bij de uitwijkmanoeuvres blijft hij stabiel. Offroad kan hij bogen op de ervaring die de Navara al had. Wij wachten nu al met ongeduld om zelf eens achter het stuur te kunnen kruipen om ons een beter idee te vormen van Mercedes’ eerste pick-up. De X-klasse laat alvast een erg competente indruk na, de basisprijs bedraagt 30.940 euro (exclusief BTW).

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.