Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Reportage: Land Rover technologie workshop

Reportage: Land Rover technologie workshop

Computer helpt bij ploeteren

04.08.2016

We hebben u eerder de technologie getoond waaraan Jaguar momenteel werkt. De broertjes bij Land Rover bekeken dezelfde technologie met een opgetrokken wenkbrauw: interessant. Hier zijn enkele voorbeelden van hun creativiteit met computers en camera’s.

Net als Jaguar ziet ook Land Rover brood in de verbonden auto’s. Maar dan niet om bumper aan bumper te rijden.

Reportage Land Rover technologie workshopLand Rover gelooft sterk in de mogelijkheden van verbonden konvooien, waarbij de meest ervaren offroadrijder de leiding neemt. De omstandigheden die hij op zijn pad kruist, kan hij meteen draadloos doorseinen aan de volgers. Die kunnen zo meteen de juiste instellingen van het offroad ‘terrain response’ systeem kiezen. Of doorgeven dat er eentje vastzit, of achterop raakt.

Sneeuw herkennen

Reportage Land Rover technologie workshopOok in de lezing van het terrein roept Land Rover hulp in van de computer. Via een sonargestuurd signaal voor de auto, herkent de computer de ondergrond en kan hij aangeven welke stand de beste is voor het terrain response. Het titanenwerk is natuurlijk een databank te verzamelen waarnaar de computer in de auto refereert. Want blijkbaar reageert Schotse sneeuw anders dan Zweedse. Maar het zou ook nog andere voordelen kunnen opleveren en u bijvoorbeeld op een winterse, nachtelijke rit waarschuwen dat het donkere asfalt voor u één grote ijsplek is.

3D-camera

Reportage Land Rover technologie workshopVoor een andere mogelijkheid om het terrein te lezen, maakt Land Rover gebruik van een 3D-camera. Die scant het terrein en kan zo in combinatie met een vooropgestelde snelheid aanpassingen doen en checken of die snelheid haalbaar is op dit type terrein. Zo remt hij automatisch of om daar een rivier te waden en pikt hij vervolgens opnieuw de gevraagde snelheid op.

Hoogte meten

Reportage Land Rover technologie workshopOok voor de Boschcamera heeft Land Rover zijn eigen applicatie ontwikkeld. Die is niet zozeer op vergeetachtige chauffeurs ingesteld, maar kan bijvoorbeeld de hoogte van overhangende takken meten. Op basis van de eigen hoogte van het voertuig, krijg je zo de zekerheid of je doorkan, dan wel of je krassen op het dak riskeert.

Land Rover maakt hetzelfde proces door als Jaguar. Het is nog niet meteen duidelijk hoeveel van deze technologie uiteindelijk zal doorsijpelen in de productie, na het testwerk. Maar het is Jaguar Land Rover wel menens, het merk heeft momenteel 9.000 designers en ingenieurs aan de slag in zijn onderzoekscentrum in Gaydon. Maar vergis u niet, wanneer u deze mensen met de handen in de lucht achter het stuur zou betrappen, dan zijn ze net hard aan het werk.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.