Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Reportage Jaguar XK 140 Michelotti

Reportage: Jaguar XK 140 Michelotti

Zeldzame schuurvondst in Gent

05.04.2018

Veilinghuis Bonhams is in Gent op een bijzonder zeldzame auto gestoten, een Jaguar XK 140 met koetswerk van de Italiaanse designer Michelotti. “Zo zijn er slechts twee of drie”, zegt Gregory Tuytens van Bonhams, die de auto ontdekte.

Gallerij: Reportage Jaguar XK 140 MichelottiTuytens trof de Jaguar aan in een loods die toebehoorde aan de Gentse carrossier Schepens, samen met nog tal van andere oldtimers: een Ferrari 308 GT4, een Jaguar MkI, een Jaguar E Type series 1 en enkele modellen van Tatra, Wolseley en Citroën. Maar de Jaguar XK 140 is ongetwijfeld de meest zeldzame, er zijn slechts twee of drie modellen met Michelotti-koetswerk bekend.

Ongeval

Gallerij: Reportage Jaguar XK 140 MichelottiDe herkomst van deze auto is duidelijk. Het chassisnummer stemt overeen met een XK 140 Fixed Head Coupé die in 1955 aan Jeanne Gaymard in Parijs werd geleverd, in crèmekleur en met twee tinten blauw voor het interieur. Volgens de Franse Jaguar-kenner Bernard Viart raakte de auto zwaar beschadigd bij een ongeval in 1957. Meteen ook de reden waarom een volledig nieuw koetswerk nodig was. De auto werd naar Michelotti in Turijn gebracht, waar hij rond 1960 of 1961 deze nieuwe carrosserie heeft gekregen. Michelotti bewerkte nog wel Jaguars, maar van de XK 140 zijn slechts twee of drie transformaties van zijn hand bekend. Deze is daar één van.

Bardot?

Gallerij: Reportage Jaguar XK 140 MichelottiHelemaal mooi wordt het wanneer actrice Brigitte Bardot aan de auto gelinkt wordt, maar het is hoogst onduidelijk of dit correct is. We hebben in elk geval nog geen beelden gezien van Bardot met de auto. Sommige bronnen stellen dat het verhaal klopt, andere zeggen dat het een verzinsel is van de latere eigenaar van de auto, de Franse Jaguar-verzamelaar Roland Urban.

De XK 140 had destijds specifieke aanpassingen, zoals een kleppendeksel van de C Type racewagen van Jaguar en de zijdelingse uitlaat van de C Type. Schepens kocht de wagen in 1999 uit de collectie van Urban aan. “Hij had de auto helemaal klaar om hem net opnieuw te spuiten toen hij overleden is”, zegt Tuytens.

Voor dierenasiel

Gallerij: Reportage Jaguar XK 140 MichelottiDe hele collectie van Schepens zal worden geveild, de opbrengst gaat naar het dierenasiel van Gent. De Jaguar komt op 13 mei op de veiling van Bonhams in Monaco. Het veilinghuis houdt er een bewust lage schatting op na van 10.000 tot 15.000 euro omdat de auto behalve zijn Belgische inschrijving over geen enkel document meer beschikt dat zijn historiek aantoont. Het chassisnummer is inmiddels wel al bevestigd als correct door verschillende kenners. De werkelijke waarde van de auto loopt dan ook makkelijk in de honderdduizenden euro. Misschien ligt hier dus een echt buitenkansje voor Jaguar-liefhebbers te wachten?

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.