Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Reportage Ice Grand Prix

Reportage: Ice Grand Prix

Op wintersport met de auto, maar dan anders

22.01.2019

In Zell-am-See in Oostenrijk leefde de Ice Grand Prix opnieuw op. Een spektakel voor ogen en oren, al moest je er wel temperaturen onder -10 voor trotseren.

Gallerij: Reportage Ice Grand PrixDe Ice Grand Prix vond sinds de jaren ’50 in Zell-am-See plaats. Indien voldoende koud, werd op het grote meer geracet. Wedstrijden met skiërs achter de auto, races onderling. Die traditie duurde tot 1974. Afgelopen weekend werd de organisatie nieuw leven ingeblazen, met een raceweekend op vaste ondergrond weliswaar, maar daarom niet minder spectaculair.

Röhrl

Gallerij: Reportage Ice Grand PrixDe VW-familie was met haar hele hebben en houden afgezakt, met zowel museumstukken als moderne race- en rallywagens. Zo stoof een elektrische Formule E op spijkerbanden over de ijzige piste rond, zagen we een DTM Audi spartelen naar grip maar bewonderden we ook Walter Röhrl, driftend in zijn Audi Quattro. VW stelde zijn nieuwe Polo GTI R5 rallywapen voor en nam zowel zijn Golf GTI groep A rallywagen uit 1986 mee als de Golf Pikes Peak uit 1987 met zijn twee motoren. Skoda pronkte met zijn Fabia en Porsche toonde voor het eerst de 718 Cayman rallyversie in actie.

Gallerij: Reportage Ice Grand PrixDaarnaast brachten diverse deelnemers ook tal van fraaie collectiestukken naar Zell-am-See, zoals een Lancia 037, Porsche 550 Spider, maar bijvoorbeeld ook de Amos Lancia Delta. Je krijgt niet vaak de kans om dergelijke fraaie auto’s over het ijs te zien walsen. En wat dan gedacht van een Toyota Camry uit de Nascar, die zijn spijkerbanden martelde?

Naar de Nürburgring

Gallerij: Reportage Ice Grand PrixIn de marge van de IceGP maakte Volkswagen ook bekend dat het dit jaar een nieuwe uitdaging gevonden heeft voor zijn I.D. R elektrische racewagen waarmee het in 2018 de Pikes Peak klimkoers won in een absolute recordtijd (7’57”148). Dit jaar mag piloot Romain Dumas zijn zinnen zetten op het record voor elektrische auto’s op de mythische oude Nürburgring. Dat bedraagt momenteel 6’45”009.

Gallerij: Reportage Ice Grand PrixHet lijdt weinig twijfel dat Volkswagen dit record van de tabellen zal vegen, ergens in de loop van de zomer. Het is vooral de vraag hoe dicht de VW in de buurt kan komen van het absolute record dat Porsche met de 919 hybride neerzette in 208: 5’19”55. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de VW dit record kan halen, de Porsche is veel krachtiger. VW zal vooral aan de aerodynamica van de I.D. R sleutelen om een toptijd mogelijk te maken. Mechanisch verandert er niets aan de aandrijving. Dumas en VW Motorsport zullen dit voorjaar een testprogramma afwerken dat hen langs verschillende circuits brengt. Er zal ook een test op de Nordschleife zelf plaatsvinden.

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.