Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Reportage: Goodwood Revival – Zilverpijlen rijden uit

Voor het eerst sinds ze echt raceten, voor de Tweede Wereldoorlog, waren de legendarische Zilverpijlen van Auto Union (nu Audi) en Mercedes nog eens samen in actie te zien. Wij waren er bij.

De Goodwood Revival is een echte oldtimerrace, in tegenstelling tot het Goodwood Festival of Speed, dat een heuvelklim is. Voor het eerst waren zowel Mercedes als Audi bereid gevonden om hun kostbare Zilverpijlen nog eens samen te brengen voor een race.

Demonstratie… Nu ja

Geen echte race weliswaar, maar een demonstratierace. Verder dan dat vielen de verzekeraars niet te pushen, en zelfs dan nog zullen ze badend in het angstzweet het verloop van de race hebben gevolgd. Want zowel Audi als Mercedes hadden toppiloten ingeschakeld voor het evenement. Legendes als onze Jacky Ickx en Frank Biela gingen met de Auto Unions de strijd aan met de Mercedessen met de lange neus, bestuurd door kleppers als Jackie Stewart en Jochen Mass. Hoewel het allemaal maar voor de gein was, leefde de strijd toch terug op tussen de Mercedessen met de lange neus (met motor voorin) en de Auto Unions met de stompe neus (en motor achter de piloot). De vooroorlogse tijden keerden weer.

Naast Ickx was er nog een Belgische inbreng, want Audi-importeur D’Ieteren mocht de Auto Union Type A voorrijden, één van slechts twee Auto Union Zilverpijlen in privé-bezit. De andere is in handen van Bernie Ecclestone.

Hoewel geen echte race, bleek toch al snel dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zoals hier Jackie Stewart aantoont met een iets te enthousiaste passage over de boordstenen. Maar ook dan blijft een drievoudig wereldkampioen zelfs op 71 nog steeds van een ander kaliber dan gewone stervelingen, want de Schot loodste zijn Mercedes weer keurig naar de piste. Niks gebeurd, of het moet de hartaanval van de verzekeraar geweest zijn. Geniet vooral van de beeldenreeks van onze fotograaf, die zelf ook even teruggeflitst werd naar een ander tijdperk.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Alfa-Romeo-Junior-2024 01

Nieuw: Alfa Romeo Junior is eerste EV van het merk (2024)

Autonieuws
Maserati-GranCabrio-Folgore-01

Nieuw: Maserati GranCabrio Folgore geeft ons zin in de zomer (2024)

Autonieuws
Nissan-Qashqai-FL-2024 01

Nieuw: Nissan Qashqai Facelift (2024)

Autonieuws
Ontdek meer