Printen Stuur door via E-mail   Twitter
 
Printen Stuur door via E-mail   Twitter
Gallerij: Reportage Ford Mustang Bullitt

Reportage: Ford Mustang Bullitt

Hoe een auto uit 1968 de show steelt in Detroit in 2018

16.01.2018

Een oude, groene Mustang uit 1968 is er in geslaagd alle aandacht naar zich te trekken tussen alle nieuwe modellen op het Autosalon van Detroit. Voor het eerst in 30 jaar dook de originele Mustang uit de Steve McQueen-film ‘Bullitt’ nog eens op.

Gallerij: Reportage Ford Mustang BullittFord mag zich dan op de borst kloppen dat het een mooie nieuwe Mustang ‘Bullitt’ klaar heeft, het was het origineel dat met de aandacht ging lopen. Maar wat een verhaal ook.

In 1968 draait Peter Yates een misdaadthriller in San Francisco met Steve McQueen in de hoofdrol als agent Frank Bullitt. Een 10 minuten durende achtervolging door San Francisco maakt de groene Bullitt-Mustang beroemd.

Twee Mustangs

Gallerij: Reportage Ford Mustang BullittVoor de film werden twee Mustangs gebruikt. Eén dook nog maar recent op in Mexico, en ook van de tweede auto was al jaren geen spoor meer. Tot nu. De auto die op de stand in Detroit stond, bleek effectief één van de twee echte Bullitt-Mustangs. De huidige eigenaar vond dat het tijd was ‘om hem nog eens aan het grote publiek te laten zien’.

Gallerij: Reportage Ford Mustang BullittDe huidige eigenaar, Sean Kiernan, erfde hem van zijn vader, die de auto opzij had gezet. Na de filmopnames gebruikte Warner Bros de Mustang nog een tijd zelf, zoals nog steeds te zien is aan een sticker op de ruit. De volgende eigenaar, politie-inspecteur Frank Marranca uit New Jersey, kocht de auto en kreeg er een brief van de filmstudio die zijn beroemde herkomst bevestigde. Zo werd hij dan ook in 1974 in een tijdschrift aangeboden: ‘ te koop, de Mustang van Steve McQueen uit Bullitt’. Seans vader Bob Kiernan kocht hem voor 6.000 dollar.

Nee tegen McQueen

Gallerij: Reportage Ford Mustang BullittBob Kiernan was steeds van plan om de Mustang te houden. Zelfs een bod van Steve McQueen in persoon om ‘zijn’ auto te mogen kopen, beantwoordde hij met een ‘njet’. “Mijn pa zei nee tegen Steve McQueen, hoe cool is dat?”, zegt Sean nu. Zijn moeder gebruikte de ‘Bullitt-Mustang’ nog vaak zelf om naar haar werk op school te rijden. Maar in 1980 begaf de koppeling van de Mustang het, en werd hij in de garage geduwd om ooit eens te herstellen. Eigenlijk waren Bob en Sean blij dat hun schat wat uit de belangstelling verdween, en het duurde dan ook tot 2001 voor ze de herstelbeurt begonnen te plannen. Door omstandigheden kwam het er echter niet van, en in 2014 overleed Bob Kiernan.

Doek erover

Gallerij: Reportage Ford Mustang BullittSean bleef met zijn geheim zitten. Wanneer er mensen op bezoek kwamen op zijn boerderij in Nashville, ging er een doek over de auto: “Dat? Dat is gewoon maar een Camaro.” Maar Sean Kiernan zegt dat het steeds de bedoeling was om de auto opnieuw aan het publiek te showen. Dat is nu in overleg met Ford gebeurd.

Natuurlijk laat de auto zijn leeftijd zien, maar wie goed kijkt ziet meteen dat hij eigenlijk nog bijzonder goed bewaard is. En met wat geluk krijgen we hem nu wat vaker te zien.

Lees het volledige verhaal hier.

Gallerij: Reportage Ford Mustang Bullitt

 

Salon van Frankfurt 2017

Ontdek alle nieuwigheden van het Autosalon van Frankfurt 2017 in onze "Autosalon Special".

Eco dossier

Alle tests van voertuigen die een lage CO2-uitstoot hebben.

No data available

Zoeken

Merk
Model

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.