Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Reportage: Belgian Cats bezoeken Gentse Volvo-fabriek – “Zoveel mensen voor één auto”

Op het voorbije WK waren de Belgian Cats nog goed voor een vierde plaats. De Belgische basketvrouwen hebben zich ook voor het EK geplaatst. Tussendoor gingen ze op bezoek in de Belgische Volvo-fabriek. Volvo Car Belux steunt de Cats namelijk.

Het is een ontspannend uitstapje voor de Belgian Cats. Ze ontdekken hoe de auto’s waar ze elke dag mee rijden eigenlijk geassembleerd worden. Volvo Car Belux, de Belgische invoerder, is al jaren één van de grootste fans van onze basketvrouwen. René Aerts Jr, communicatiedirecteur van Volvo Belux: “Het is in de auto-industrie net hetzelfde als in het basket: wie goed wil presteren heeft een goed team en een goede omkadering nodig.” Samen met de Cats gingen we op zoek naar de succesformule van Volvo Car Gent.

Op het menu: de Auto van het Jaar 2018

Eerst en vooral: de Gentse Volvo-fabriek is verantwoordelijk voor de productie van de huidige Auto van het Jaar: de Volvo XC40. Alleen dat al zorgt voor de nodige trots onder de 5.500 medewerkers. 17 procent van hen zijn vrouwen. Daarnaast zijn er nog zo’n 3.000 medewerkers bij toeleveranciers actief. Sinds midden september neemt Volvo Gent ook een deel van de productie van de nieuwe V60 voor zijn rekening. Elke week komt er een trein uit Zweden aan met voorgevormde metalen koetswerkstukken en motoren voor de V60. Die delen worden dan geassembleerd in Gent.

Mens versus machine

Naast de 5.500 werknemers zien we ook steeds meer robots langs de montagelijnen. In de lasfabriek, waar 600 mensen werken, is de verhouding tussen mens en robot echt indrukwekkend. In de ene situatie zijn er 7 operatoren voor 54 robots, in de ene andere gaat het om 3 operatoren voor 22 robots. Dat is typisch voor het laswerk, want voor die klus zijn machines beter om tot op een tiende van een millimeter precies te lassen.

Non-stop

De Gentse fabriek draait 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Drie ploegen wisselen elkaar af, dag en nacht. Elke dag lopen er meer dan 1.000 auto’s van de band. Dat komt neer op bijna één Volvo per minuut. Indrukwekkend, en nog bleek het niet genoeg. Er was in het begin zoveel vraag naar de XC40 dat de fabriek niet kon volgen. Oorspronkelijk zou er ook een Lynk&Co model bijkomen voor de Gentse fabriek, maar die plannen zijn voorlopig ‘on hold’ gezet.

Het verband tussen sport en business

Elke dag vertrekt er een schip dat de in Gent geproduceerde Volvo’s naar een bestemming veraf of dichterbij brengt. Elke dag is ook bijna het ritme waarmee de Belgian Cats trainen voor hun clubcompetitie of de WK’s en EK’s. Ann Wauters, één van de sterren van het team, stelt het zo: “We rijden elke dag met een Volvo, maar je staat er niet bij stil hoeveel mensen en machines er schuil gaan achter een auto. Ook de procedures die nodig zijn in de assemblage zijn indrukwekkend.” We zouden hetzelfde kunnen zeggen over topatleten: dat we niet goed beseffen wat er allemaal nodig is om aan de top van je kunnen te presteren.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

opel frontera 479

Nieuw: Opel Frontera is terug als compacte stoere SUV (2024)

Autonieuws
P90545211 highRes rimac-technology-cam

BMW’s nieuwste batterijenpartner is… Rimac!

Autonieuws
BRZ-Cup-CAR-BASIC 01

Subaru BRZ Cup Car kost amper 22.500 euro… in Japan

Autonieuws
Ontdek meer