Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Presentatie: Nissan Leaf – “Honda en Toyota opgelet! Dit is de Nissan Leaf.”

Zie hier het antwoord van Nissan op de Honda Insight en de Toyota Prius: de Leaf. In tegenstelling tot deze twee is de Nissan Leaf geen hybride, maar een volledige elektrische auto.

De auto is bedoeld voor het grote publiek en zal vanaf eind volgend jaar bij de Amerikaanse, Japanse en Europese dealers staan. De Leaf betreft nog een conceptcar, maar zal voor 96% overeenkomen met het productiemodel. De Leaf is kakelvers van de tekentafel afgekomen, en dus geen elektrische auto op basis van een bestaand model zoals bijvoorbeeld de MINI E en Mitsubishi i-MIEV. Ook bevat de Leaf geen conventionele verbrandingsmotor als hulp zoals de eerder genoemde concurrenten of andere op stapelstaande ´zero emission´ modellen als de Opel Ampera of Chevrolet Volt.

Toegangelijk design De Leaf moet plaats kunnen bieden aan vijf personen en heeft daarnaast nog voldoende bagageruimte voorhanden dat middels een grote achterklep te bereiken is. Het rijkarakter is gericht op comfort en meet zich met andere auto's in het C-segment, aldus Nissan. De Japanners hebben het design van de Leaf bewust vertrouwd vormgegeven zodat het een breder en groter koperspubliek bereikt. Bij de Insight en Prius is vorm veel meer ondergeschikt aan functie geweest. Het interieur is zowel allerdaags als vooruitstrevend te noemen. Zo voorziet een wereldwijd datacentrum de bestuurder 24 uur per dag van allerlei informatie en is het zelfs mogelijk met je GSM de airco te bedienen.

130 km na 30 minuten Onder de typisch Nissan-gestileerde carrosserie huist een lithium-ion batterijenpakket die een vermogen van 80 kW (109 pk) en een koppel van 280 Nm genereert. Wanneer de accu's volledig zijn opgeladen is de Leaf in staat circa 160 km af te leggen. De topsnelheid is afgeregeld op 140 km/h. Vanzelfsprekend gaat dit alles gepaard met geen schadelijke emissies. Een uitlaatpijp bevat de Leaf dan ook niet. Het voor 80% opladen van de 48 batterijen duurt 30 minuten met behulp van een snel en geavanceerd oplaadpunt. Echter zijn deze oplaadpunten nog niet in grote getale beschikbaar en bovendien erg kostbaar. Volledig opladen via de contactdoos thuis of op het werk kost daarentegen 8 uur. Kwestie van 's avonds inpluggen en de volgend ochtend afkoppelen. Nissan is van mening dat de actieradius van de Leaf voldoende is om 70% van alle autoritten die automobilisten per dag maken te overbruggen.

Onder aan de streep De verkoop van de Nissan Leaf start eind 2010 in de Verenigde Staten, Japen en Europa. De auto zal worden gebouwd in Nissan's fabriek in Oppama, Japan. Ook de accupakketten komen uit Japan. Prijzen worden tegen die tijd vrijgegeven, maar zoals gezegd zal de Leaf gepositioneerd worden in het C-segment. Dit gezegd hebbende kun je ervan uit gaan dat Nissan's eerste elektrische auto duurder zal worden dan de Prius en de Insight. Echter de kosten per kilometer zullen vermoedelijk weer een stuk lager uitvallen.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Alfa-Romeo-Junior-2024 01

Nieuw: Alfa Romeo Junior is eerste EV van het merk (2024)

Autonieuws
Maserati-GranCabrio-Folgore-01

Nieuw: Maserati GranCabrio Folgore geeft ons zin in de zomer (2024)

Autonieuws
Nissan-Qashqai-FL-2024 01

Nieuw: Nissan Qashqai Facelift (2024)

Autonieuws
Ontdek meer