Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test: Seat Leon 1.6 TDI 105 – De leukste in zijn soort

Als Spaans neefje van de Golf, mocht de Seat Leon enkele maanden na zijn Duits familielid ook compleet vernieuwd voor het voetlicht treden. We gingen na hoe het zit met het voor ons populairste model: de 1.6 TDI met 105 pk.

Voor de jongste generatie heeft Seat de Spaans uitbundigheid wat getemperd. In de plaats zijn meer volwassen trekken gekomen, die de nieuwe visuele identiteit van het merk beter in de verf zetten. Zijn flanken zijn gespierd, terwijl zowel het radiatorrooster als de lichtblokken aan zijn kleine broer doen denken: de Ibiza. Het geheel straalt zeker meer dynamiek uit dan voorheen. Maar daar zitten de toegenomen afmetingen ook voor iets tussen. De nieuwe Leon is 6 centimeter korter dan zijn voorganger (nu 4,26 meter), maar de wielbasis groeide wel van 2,58 meter naar 2,63 meter. Het komt de ruimte aan boord ten goede. Ook de koffer is 40 liter groter, en haalt nu 380 liter.

Spaanse soberheid

Aan de binnenkant merken we ook een stijlbreuk op met de Seats van weleer. Net als aan de buitenkant steken ook hier meer strakke lijnen de kop op, en wordt de Duitse invloed beter zichtbaar. Daarmee bedoelen we dat er maar weinig ruimte meer is voor een originele aanpak. De uitstraling is ernstiger en zwart plastic krijgt de bovenhand. Veel speelsheid is er niet meer aan. Wel wint de Leon aan afwerkingskwaliteit, terwijl ook de materiaalkeuze er op vooruitgaat. Hij komt hierdoor op gelijke hoogte met de leiders in deze klasse. Ook de uitrusting – die hij is gaan lenen bij de Golf – tilt de Leon naar een hoger niveau. Zo is er een nieuw multimediasysteem met een kleuren-aanraakscherm. Dat detecteert al de nabijheid van een vinger en geeft snel enkele meest gebruikte menu’s weer. Led-lichten met automatische regeling en een rijvaksensor kunnen eveneens geplaatst worden.

Rijplezier

Bij ons zal vooral de 1.6 TDI de hoofdmoot van de verkoop voor zijn rekening nemen. Hij is traditioneel in de VW-groep goed voor 105 pk en 250 Nm. Hoewel de verhoudingen van zijn manuele vijfbak wat aan de lange kant zijn, trekt hij zich toch goed uit de slag. Verwacht geen spurtbom, maar zijn hernemingen zijn correct. Alleen de geluidsisolatie had wat beter gemogen.

De Leon staat op het intussen befaamde MQB-platform van de VW-groep, dat je ook vindt onder de Octavia, de A3, en de Golf. Net als die collega’s doet het ook de Leon comfortabel en dynamisch sturen. Zijn stuur reageert iets scherper en zijn ophanging is iets harder, wat dit de betere keuze maakt voor de meer sportief georiënteerde bestuurder. Op een bochtig parcours blinkt hij uit. Daarbij viel het ons ook reuze mee dat de boordcomputer geen domper zette op onze feestvreugde. Bij normaal gebruik kwamen we nooit boven een gemiddelde van 5,6 l/100 km uit. Zelf geeft de constructeur 3,8 l/100 km en 99 gram CO2 op. Zijn basisprijs bedraagt 20.790 euro.

Klik hier voor alle nieuws over het merk Seat

Klik hier en zoek uw occasie Seat Leon tussen de duizenden tweedehands auto’s.

Klik hier voor een overzicht van Seat Leon, en een selectie van tweedehandse Seat’s.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Test: Seat Arona TGI – Ster in wording

Autotests · SEAT

Test: Cupra Ateca – Volgende keer beter

Autotests · SEAT

Test: Seat Leon Cupra R – Bijna de allerbeste

Autotests · SEAT
Ontdek meer