Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Test: BMW 1M Coupé – Het echte Motorsport herleeft

Vergeet de X5M en de X6M, het echte M herleeft helemaal in de BMW 1M Coupé. Een ontmoeting met een indrukwekkend kleintje.

De BMW 1-serie Coupé heeft op zich al veel van een cartoonauto: korte wielbasis, drievolumekoetswerk. Na de behandeling van de M-afdeling is dat alleen nog maar versterkt. Vooraan en achteraan zijn de wielkasten een flink stuk verbreed, de bumper vooraan kreeg extra koelopeningen. Achteraan steken de dubbele uitlaten als een koppel tweelopen uit de bumper.

Verzorgde mechaniek

En dan heb je hem nog niet eens gestart. De 3.0 turbo zes-in-lijn klinkt heerlijk ouderwets, en de mechaniek vergt een zekere precisie wanneer de olie nog niet op bedrijfstemperatuur is. Vertrekken doet hij relatief zacht, maar eens de motor 4.000 opm haalt, komt zijn ware aard boven. De versnelling is niet bruut, maar wel snel. Laat het ons zo stellen: 150 km/u prijkt op de teller voor je er erg in hebt.

De cijfers lezen dan ook navenant: 340 pk bij 5.900 opm, 450 Nm tussen 1.500 en 4500 opm (met een overboost van 500 Nm). In 4,9 seconden van 0 naar 100 km/u en een begrensde top van 250 km/u. Wel valt op hoe vaak onder acceleratie het lichtje van de stabilisatiecontrole aan de slag gaat. Hij krijgt zijn power niet zo gemakkelijk naar het asfalt door. Ook de hernemingen in een hogere versnelling zijn bij lage toerentallen eerder matig te noemen. De 1M Coupé heeft 3.000 opm nodig om goed vooruit te gaan.

Hij stuurt zoals een echt M-product dat hoort te doen: een snedige voortrein die onmiddellijk mee is met wat de bestuurder verlangt, en een achtertrein die wacht op een dot gas om mee in het debat te worden betrokken. Tot zover geen verrassingen.

Geen Porsche-killer

Alleen, we hadden stilletjes gehoopt dat deze 1M Coupé meer zou kunnen zijn. Dat hij een Porsche-killer zou kunnen zijn. De Cayman R lijkt een ideaal target, maar daar schiet de BMW toch net te kort. De reden liggen bij een iets te hoog gewicht om de Porsche echt te kunnen vloeren. Moest BMW nog 50 a 100 kg kunnen afpietsen van het huidige (leeg)gewicht van 1.495 kg, de kaarten zouden vast heel anders liggen. Zoals het nu is, zijn we vooral benieuwd hoe hij zich zal verhouden tot de Audi RS 3. Maar een Porsche-killer? Nee, dat is te hoog gegrepen.

Prijzig

Op zich heeft de 1M Coupé alles om te begeesteren. Je merkt aan alles dat hij op de volle aandacht van de M-afdeling kon rekenen. Hij oogt gespierder, en stuurt strak zoals je dat van een sportieve BMW verwacht. Hij lost alle gewone verwachtingen in, alleen jammer dat hij niet boven zijn gewicht weet te scoren. Met een prijs van 51.300 euro richt hij zich hoe dan ook tot de gefortuneerden, die we alleszins kunnen verzekeren dat ze geen miskoop hebben gedaan.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

bmw x5 xdrive50e 523

Test: BMW X5 facelift, statige tank (2024)

Autotests · BMW
P90478657 highRes the-first-ever-bmw-x

Test: BMW XM, waarom? (2023)

Autotests · BMW
bmw m2 63

Test: BMW M2, einde van een tijdperk (2023)

Autotests · BMW
Ontdek meer