Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Reportage: Audi ice experience – De laatste sneeuwpret

Terwijl wij hier al aan de eerste bloesemrally’s denken, scheuren ze in het Finse Lapland nog rond op bevroren meren. Nu ja, dat is dan ook reuzeleuk.

Net zoals Porsche, BMW, Mercedes en Volvo slaagt Audi er elk jaar opnieuw in om enkele autofreaks letterlijk ijskoud te verrassen. In Ingolstadt doen ze dat met de Audi ice experience. Niet in Ingolstadt zelf uiteraard, maar in het Finse Muonio, een slaapstadje zo’n 200 km boven de noordpoolcirkel.

Brrrrr!

En of het daar koud is! -20 graden alstublieft. Wie krijgen ze zo gek om hier de vries te trotseren, terwijl een of andere costa evenzeer ligt te wenken? Wel, wij. Want ons wacht de ultieme rijervaring. Powersliden op een kilometersbreed ijsmeer kan je met niets vergelijken. Of toch. Met de rijsensaties van wijlen Colin McRae. Enthousiast – soms iets té - met de neus haaks in de binnenzijde van de bocht en de vier wielen zoekend naar grip.

Wie denkt voor rally geboren te zijn, zal er hier vlug achterkomen. Het speeltje? Een Audi S5 Sportback. Niet dat zijn 333 pk er hier toe doen, maar bij volgas gromt de 3.0 TFSI V6 lekker en zijn quattro-vierwielaandrijving is geknipt voor deze job. Tot 70% van het koppel kan naar de voorwielen en die hebben we meer dan eens nodig gehad om de uitbrekende achterzijde uit de sneeuwberm te trekken terwijl de sneeuw metershoog opstoof.

De slang

Tijdens deze vierdaagse werken de twee instructeurs van Audi zich uit de naad om de genodigden om te tunen tot ijsballetdansers. Of dat lukt, hangt grotendeels van de deelnemer zelf af. Lef en concentratie willen zeker helpen. Het parcours van de Audi ice experience is uitdagend: een ‘slang’ van 7 km met zeer snelle bochten en verraderlijke haarspeldbochten. De glimlach komt er van zodra je het spel van insturen, driften, tegensturen en opnieuw op het gas onder de knie krijgt. Vanaf dan is het walsen en genieten van bocht tot bocht. Wij willen thuis ook zo een ijsmeer!

Uitdaging

De setting rond de Audi ice experience wil wel eens surrealistisch worden. Wie nog nooit op een andere planeet is geweest en geen zin heeft om naar de Sahara te trekken, zal zeer zeker onder de indruk zijn van dit subarctische winterlandschap dat veel weg heeft van een witte woestijn. Neen, zelfs Audi niet, maar de natuur dicteert hier de wetten.

De Audi ice experience heeft elk jaar ook enkele verrassingen in petto. Van een sneeuwscootertocht tot ijsvissen (het gaatje moet je zelf maken) en als orgelpunt een helikoptervlucht over de ijsvlakten. Het kan niet op. Bovendien kan iedereen het doen. Alleen moet je rekenen op een budget van 3.500 euro. Maar de vierdaagse Audi ice experience in het Finse Muonio is zonder twijfel een van de meest spectaculaire uitdagingen die je kan aangaan.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Alfa-Romeo-Junior-2024 01

Nieuw: Alfa Romeo Junior is eerste EV van het merk (2024)

Autonieuws
Maserati-GranCabrio-Folgore-01

Nieuw: Maserati GranCabrio Folgore geeft ons zin in de zomer (2024)

Autonieuws
Nissan-Qashqai-FL-2024 01

Nieuw: Nissan Qashqai Facelift (2024)

Autonieuws
Ontdek meer