Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Presentatie: Volkswagen Space Up! – Compacte ruimtewonder

Met de Space Up! presenteert Volkswagen een zeer compact ruimtewonder. De Space Up! is het vervolg op de Up! stadsauto die Volkswagen op de IAA in Frankfurt onthulde. Deze nieuwe conceptcar laat zien hoe Volkswagen denkt over een tweede variant in een compleet nieuwe modelserie.

Volkswagen draait er niet om heen en laat ons weten volop te werken aan een compacte modelserie. Dat moeten modellen worden die kleiner zijn dan de Fox, maar ondanks dat wel maximale bruikbaarheid laten zien. Volkswagen noemt het project de ´New Small Family´ en de Space Up! is (voorlopig) het tweede model in deze serie. Aangezien de reacties op de stadsauto Up! - die in Frankfurt werd gepresenteerd - overweldigend waren staat Volkswagen niets meer in de weg om dit pad verder uit te stippelen.

Compact van buiten, ruim van binnen

Met een lengte van 3.68 m is de Space Up! precies 23 cm langer dan de driedeurs Up!. Bovendien is de hoogte toegenomen met 4 cm naar 1.54 m en bedraagt de wielbasis 2.56 m. Dat betekent dat de Space Up! nog kleiner is dan de Fox, momenteel de kleinste Volkswagen die leverbaar is. Net als bij de Up! ligt ook bij de Space Up! de motor achterin. Volkswagen heeft hierdoor een relatief kleine voorzijde kunnen ontwerpen en dat komt de interieurruimte ten goede. De bagageruimte - die te bereiken is via twee deurtjes - bedraagt standaard 220 liter. Wie echter de stoelen neerklapt beschikt over een ruimte met een inhoud van 1.005 liter. Ongekend voor een kleine auto als deze. De passagiers van de Space Up! nemen plaats op elk hun eigen stoel. De stoelen zijn revolutionair te noemen dankzij het speciale materiaal waar ze van gemaakt zijn. Hierdoor past de vorm van de stoel zich automatisch aan zijn passagier aan. Bovendien zijn alle stoelen (met uitzondering van de bestuurdersstoel) neerklapbaar en draaibaar. In de achterstoelen zijn bovendien twee kinderzitjes geïntegreerd.

High-tech apparatuur

Het interieur wordt gekenmerkt door high-tech zaken als navigatie, telefoon, radio, internet en de mogelijkheid om een film of foto´s te bekijken. Dat alles kan via de 7 inch monitor in het midden van het dashboard. Het instrumentenpaneel is vervangen door een 8 inch monitor die alle benodigde informatie toont waarover de bestuurder moet beschikken.

Traditionele Volkswagen-bus stond model

Het ontwerp van de Space Up! is deels gebaseerd op dat van de traditionele Volkswagen-bus. Dat zien we vooral terug aan de zijkant waar de daklijn en de zijruiten de meest overeenkomsten vertonen met die klassieke Volkswagen. Ook de plaatsing van de motor achterin doet daaraan denken. Aan de voorzijde zien we een bumper met klassieke ´Volkswagen-smile´, een op de motorkap geplaatst Volkswagen-logo en opvallende koplampen. De achterzijde wordt gedomineerd door twee kleine deurtjes zoals we die ook bij de Mini Clubman zien.

Up! modelserie

De komende jaren gaan we meer horen van de Up!-modellen van Volkswagen. De Up! en Space Up! zijn eerste voorbodes van een complete serie aan compacte modellen uit Wolfsburg.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

mercedes-amg gt 43 coupe 6

Mercedes-AMG GT 43 heeft… viercilinder!? (2024)

Autonieuws
skoda epiq concept 3

Skoda Epiq: Dit is Skoda’s EV van 25.000 euro!

Autonieuws
Audi-Q6-etron-2024 01

Eindelijk: Audi Q6 e-tron is hier, stelt niet teleur (2024)

Autonieuws
Ontdek meer