Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Presentatie: Toyota Urban Cruiser – Alle details over Toyota’s stadscruiser

Er is een groeiende vraag naar flexibele en compacte stadsauto’s met een stoer uiterlijk die ook nog eens milieuverantwoordelijk moeten zijn. Vanaf het voorjaar van 2009 voldoet Toyota aan al die eisen met de nieuwe Urban Cruiser.

Een mini-SUV met compacte buitenmaten en die toch plaats biedt aan vijf volwassen. Stadsauto's zijn hot, mits ze veelzijdig en compact zijn. Bovendien moeten ze door de toenemende druk van de maatschappij en overheden ook voldoen aan de huidige milieueisen. En als het even kan moet de auto eigenschappen bezitten waarmee de bestuurder stoer en avontuurlijk overkomt. Kortom, de hedendaagse autokoper eist een waslijst aan karaktereigenschappen die van toepassing zijn op z´n nieuwe auto. Fabrikanten springen hier handig op in nu de technische mogelijkheden daar toe zijn. De Nissan Qashqai is daar een goed voorbeeld van. Deze gaat dan ook als warme broodjes over de toonbank. Toyota wil daar ook van profiteren en komt met de Urban Cruiser. Deze opent weliswaar de aanval op de Qashqai maar is daarentegen - met buitenmaten als 3,9 meter (lengte), 1,7 (breedte) en een hoogte van 1,55 meter - een stuk compacter. Toch moet de mini-SUV plaats kunnen bieden aan vijf volwassen en blijft er alsnog een bagageruimte van 314 liter over. Met een neergeklapte achterbank kan men spullen met een maximale hoeveelheid van 749 liter vervoeren.

Twee motoren Wanneer de Urban Cruiser vanaf mei 2009 in de verkoop gaat, zijn er twee motoren beschikbaar. Een 1.4 liter D-4D diesel met vierwielaandrijving en een vermogen van 90 pk en 205 Nm koppel. En de twee wiel aangedreven Urban Cruiser beschikt over een 1.3 liter VVT-i benzine met 100 pk en 132 Nm. Beide modellen sprinten vanuit stilstand naar de 100 km/h in respectievelijk 12,7 en 12,5 seconden en de topsnelheid is met 178 km/h gelijkwaardig. Tevens beschikken ze allebei over een handgeschakelde 6-versnellingsbak. Onder andere middels een roetfilter is de CO2-uitstoot van de zelfontbrander 120 gr/km, terwijl de uitstoot van de benzine 133 gram per kilometer bedraagt. Om de Urban Cruiser zo zuinig en schoon mogelijk te maken ze verkrijgbaar met een stop/start-systeem (standaard op de diesel). Deze zorgt ervoor dat de motor uitgeschakeld wordt als gelijktijdig aan de volgende drie voorwaarden wordt voldaan: De auto moet stilstaan, de versnellingsbak in z'n vrij staan en de koppeling niet ingetrapt zijn. Door het intrappen van de koppeling wordt de motor automatisch gestart.

Active Control 4WD De 4x4 Urban Cruiser is uitgerust met hetzelfde Active Torque Control 4WD-systeem als de Toyota RAV4. De Active Torque Control zorgt voor een optimale tractie door de koppelverdeling naar de achterwielen te regelen. Onder normale omstandigheden worden alleen de voorwielen aangedreven. Als de rijomstandigheden anders vereisen, zorgt het Active Torque Control 4WD-systeem ervoor dat er vermogen naar de achterwielen wordt gestuurd, waardoor de stabiliteit in bochten of op een glad wegdek wordt verbeterd.

Comforten veiligheid De nieuwe Urban Cruiser is voorzien van diverse voorzieningen om ook tijdens de (korte) stadsritten voldoende veiligheid te bieden. Tot die standaard voorzieningen behoren onder meer zeven airbags (inclusief knie-airbag) en een Anti Whiplash System. Elektronische features zijn er in vorm van ABS, ABD, ESP en traction control. Luxe wordt er geboden met privacy glass achter, een Smart Entry System en automatische dimmende binnenspiegel. Bovendien is audio-installatie met zes speakers en stuurbediening standaard.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

opel frontera 479

Nieuw: Opel Frontera is terug als compacte stoere SUV (2024)

Autonieuws
P90545211 highRes rimac-technology-cam

BMW’s nieuwste batterijenpartner is… Rimac!

Autonieuws
BRZ-Cup-CAR-BASIC 01

Subaru BRZ Cup Car kost amper 22.500 euro… in Japan

Autonieuws
Ontdek meer