Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Presentatie: Renault Mégane RS – Twee smaken van de Renault Mégane RS

Binnenkort staat de nieuwe Renault Mégane RS in twee ‘varianten’ bij de dealers. De klant kan namelijk kiezen tussen een regulier Sport-chassis of een stugger Cup-chassis. Daarnaast zijn er twee systemen die de berijder een groter rijplezier moeten garanderen.

Afgelopen voorjaar stelde Renault de Mégane RS (Renault Sport) voor, maar officiële cijfers bleven tot dusver uit. Nu de marktlancering voor de deur staat heeft de fabrikant ook deze vrijgegeven. Of je nu een Mégane RS met Sport- of Cup-chassis (eventueel met sperdifferentieel) besteld, de auto accelereert in 6,1 seconden naar 100 km/h. De top is bepaald op 250 km/h. Zoals reeds bekend is de 2.0 liter turbomotor die 250 pk en 340 Nm aan trekkracht levert verantwoordelijk voor deze snelle cijfers.

Concurrentievergelijk Hoewel de Renault Mégane RS allesbehalve een stakker zal zijn, moet het met z'n specificaties onderaan de lijst van hedendaagse hot hatchback's aansluiten. De Mazda3 MPS blijft met z´n 260 pk en 380 Nm de Fransman nipt voor. De sprint naar honderd is echter gelijk. Volkswagen heeft met de Golf R al meer in huis, namelijk 270 pk en 350 Nm. Ook wat betreft het traject 0-100 km/h moet de über-Mégane z'n meerdere erkennen aan de Duitser (5,5 seconden). Hoewel deze tijd gevoelsmatig wel erg ambitieus is. De Ford Focus RS levert maar liefst 305 pk en 440 Nm, maar knalt niet sneller dan 5,9 seconden naar de 100 km/h.

Renault Sport Dynamic Management Waar de Renault Mégane RS zich mee wil onderscheiden is een tweetal systemen die het rijplezier van de auto naar een hoger niveau tilt. Allereerst is er het Renault Sport Dynamic Management (RSDM) ,een systeem dat zich desgewenst bemoeit met de handelingen van de bestuurder. Is het RSDM geactiveerd dan fungeert het als een vangnet wanneer het mis dreigt te gaan, in stand Sport wordt speelruimte gegund maar helemaal uitgeschakeld is het systeem niet. Pas wanneer Off is ingerukt ligt de controle volledig in de handen van de bestuurder.

RS Monitor De twee feature die van toegevoegde waarde moet zijn is RS Monitor. Dit systeem voorziet de rijder van allerlei informatie zoals bijvoorbeeld de turbodruk, olietemperatuur en de remmerij. Leuk is de data over het real-time koppel en vermogen en de transversale en longitudinale krachten bij versnelling(en). Een stopwatch met geheugenfunctie behoort tevens tot deze uitgebreide boordcomputer. Tevens biedt RS Monitor vijf responsesettings van het gaspedaal: linear, normal, snow, sport en extreme.

Prijzen onbekend De Renault Mégane RS staat nog dit jaar in de showrooms en zal worden geassembleerd in de fabriek van Palencia, op dezelfde lijnen als de Berline, Coupé en de Grandtour. Prijzen volgen nog.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Alfa-Romeo-Junior-2024 01

Nieuw: Alfa Romeo Junior is eerste EV van het merk (2024)

Autonieuws
Maserati-GranCabrio-Folgore-01

Nieuw: Maserati GranCabrio Folgore geeft ons zin in de zomer (2024)

Autonieuws
Nissan-Qashqai-FL-2024 01

Nieuw: Nissan Qashqai Facelift (2024)

Autonieuws
Ontdek meer