Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Presentatie: Renault Alaskan Concept – Renault gaat Amarok achterna

Vandaag is één op drie verkochte bedrijfsvoertuigen een pick-up. Dat hebben ze bij Renault ook in de smiezen. Daarom komt het merk enkele maanden nadat Dacia de Oroch presenteerde, met deze Alaskan Concept. Die heeft zijn zinnen gezet op de VW Amarok.

Renault koestert de ambitie om ‘incontournable’ te worden bij de pick-ups. Bewijzen nodig? Het eerste dateert van juni. Toen mocht Renault-dochter Dacia op het Autosalon van Buenos Aires de Oroch voorstellen. Toen klonk het nog dat de Duster Oroch vooral bedoeld was voor de Latijns-Amerikaanse markten. Nu wordt al veel duidelijker gezegd dat een lancering in Europa ook tot de mogelijkheden behoort. Bij Dacia hoor je ze alvast niet klagen.

Het tweede bewijs? Daarvoor trokken we op 3 september naar Parijs. Aan het einde van een voorstelling die geheel en al gewijd was aan de bedrijfsvoertuigen, dook ineens een Renault pick-up op die in de 1 ton-klasse moet komen meespelen. Het was nog wel onder het mom van een show car – pardon, show truck – dat Renault de Alaskan Concept presenteerde, maar het is voor iedereen duidelijk dat deze een nauwelijks verhulde voorbode is van een echte Renault pick-up. Renault bevestigde overigens dat het definitieve seriemodel in het eerste kwartaal van 2016 wordt voorgesteld. De lancering is dan weer gepland voor begin 2017, er is dus nog even geduld nodig.

DNA van Nissan

Renault was nog karig met de technische details, maar je hoeft geen kenner te zijn om gelijkenissen te vermoeden met de Nissan Navara NP300, die in Frankfurt wordt onthuld nog deze maand. De Renault Alaskan komt in elk geval zo dominant over als je hier op de foto’s ziet, terwijl zijn gezicht duidelijke overeenkomsten heeft met de net gepresenteerde Renault Talisman. Hij staat hier op indrukwekkende 21 duimswielen en heeft zowel voor- als achteraan led-lichten. Zoals gezegd, zal hij een laadvermogen van één ton hebben.

Om deze pick-up voort te bewegen, rekent Renault op een motor die we al kennen uit de Master bestelwagen. Het gaat om een viercilinder biturbodiesel, in de lengte geplaatst. Het 2.3 dCi blok krijgt twee versies, een 135 pk met 340 Nm en 165 pk met 360 Nm. Renault laat wel al verstaan dat er nog meer motorkeuzes op komst zijn, alsook verschillende afwerkingen. De Alaskan zal zo een gewone cabine krijgen, een dubbele cabine en zelfs een versie met uitgestrekte cabine. De prijs is nog niet bekend, maar we vermoeden dat hij in de buurt zal komen van die van de Nissan Navara NP300, te weten 26.000 euro.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

k4-gallery-5door-gt-line-04

Kia K4 5DR is volgende generatie Ceed

Autonieuws
Mercedes-G-Klasse-Facelift-2024 01

Nieuw: Mercedes G-Klasse facelift (2024)

Autonieuws
suzuki vitara facelift 2024 1

Suzuki Vitara facelift: stoerder en veiliger dan ooit! (2024)

Autonieuws
Ontdek meer