Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Presentatie: Peugeot 308 Hybride HDi – Superzuinige diesel

Peugeot presenteert de 308 Hybride HDi die nog voor 2010 op de markt zal komen. De 308 Hybride HDi combineert de kracht van de diesel- en de elektromotor en vertaalt dit in een gemiddeld verbruik van slechts 3,4 l/100 km en een CO2-uitstoot van 90 g/km.

Dat is 38% minder dan een vergelijkbare 308 met gewone 2.0 HDi-motor! De dieselmotor heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Dankzij het gebruik van moderne technologie en voorzieningen als roetfilters hebben de autofabrikanten de dieselmotor tot een veel schonere en zuinigere krachtbron weten te maken. Het is dan ook tijd om de dieseltechniek verder te ontwikkelen en het volle voordeel (laag verbruik/lage uitstoot) van de diesel te gaan benutten. Peugeot ziet dit in de vorm van hybridetechniek gecombineerd een dieselmotor in plaats van een benzinemotor.

Ongekende verbruikscijfers

De Peugeot 308 Hybride HDi zoals Peugeot die ontwikkeld heeft is voorzien van een 1.6 liter HDiF dieselmotor met een vermogen van 110 pk. De dieselmotor is gekoppeld aan een elektromotor met een vermogen van 22 pk en daarmee komt het totale motorvermogen rond de 130 pk uit. Dat is vergelijkbaar met het vermogen van de 2.0 HDiF (136 pk). Door deze twee motoren gezamenlijk te laten werken weet Peugeot het verbruik en de schadelijke uitstoot met maar liefst 38% te reduceren. Gemiddeld neemt de 308 Hybride genoegen met 3,4 l/100 km en stoot de krachtbron slechts 90 gram CO2 per kilometer uit. Een ongekende prestatie!

Diesel- en elektromotor

Het contact van de auto aanzetten met de contactsleutel gaat geruisloos, omdat de verbrandingsmotor niet wordt gestart. Als het gaspedaal wordt ingetrapt (versnellingsbak in automatische stand), zorgt de elektromotor voor de aandrijving van de auto, soepel en geruisloos. Het stop-en-startsysteem zorgt voor het starten en uitschakelen van de verbrandingsmotor. De elektromotor neemt het optrekken vanuit stilstand en de lagere versnellingen voor zijn rekening, de verbrandingsmotor neemt het werk over buiten de bebouwde kom of op de autosnelweg. Als er snel moet worden opgetrokken, komen beide motoren samen in actie. De aandrijfunit is gekoppeld aan een elektrisch bediende, handgeschakelde zesversnellingsbak die zowel automatisch als handmatig sequentieel bediend kan worden. Door het terugwinnen van energie tijdens het vertragen en afremmen van de auto kunnen de accu´s worden opgeladen via de omkeerbare elektromotor. Met een speciale schakelaar kan gekozen worden voor ZEV (Zero Emission Vehicle) waarbij alleen sprake is van elektrische aandrijving.

Power Train Management Unit

De verschillende standen van de aandrijfunit worden geregeld door de PTMU (Power Train Management Unit) afhankelijk van het rijgedrag van de bestuurder. De bestuurder wordt geïnformeerd over de energiestromen over en weer via een schema op het multifunctionele kleurendisplay. De rijeigenschappen zijn vergelijkbaar met die van de 308 HDi waarop deze concept car is gebaseerd, qua acceleratie presteert de Hybride HDi in de stad en op doorgaande wegen zelfs beter. Bij het optrekken wordt de verbrandingsmotor namelijk bijgestaan door de elektromotor die extra vermogen levert. Dit kan oplopen tot 23 kW (en 130 Nm).

Voor 2010 op de markt

Peugeot laat met de 308 Hybride HDi niet zomaar een conceptcar zien. De Franse fabrikant laat weten dat de auto nog voor 2010 op de markt zal komen. Peugeot zal vermoedelijk daarmee de eerste autofabrikant zijn die een dieselmotor koppelt aan een hybrideconcept.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

mercedes-amg gt 43 coupe 6

Mercedes-AMG GT 43 heeft… viercilinder!? (2024)

Autonieuws
skoda epiq concept 3

Skoda Epiq: Dit is Skoda’s EV van 25.000 euro!

Autonieuws
Audi-Q6-etron-2024 01

Eindelijk: Audi Q6 e-tron is hier, stelt niet teleur (2024)

Autonieuws
Ontdek meer