Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Presentatie: Jaguar C-X16 – Mini-XK

Na de schets, de eerste beelden van Jaguars CX-16 concept car. Hij is de voorbode van wat een spectaculaire nieuwe kleine Jaguar sportwagen belooft te worden. Te bewonderen in Frankfurt.

Het loopt precies bijzonder lekker bij Jaguar Land Rover, sinds Ford beide merken bij het groot afval deponeerde en de Indische Tata-groep zich over de Britse kroonjuwelen ontfermde. Liefdevol, mogen we daar wel bij zeggen, want aan investeringen geen gebrek.

Het designdepartement beantwoordt zoveel liefde met schitterende producten. We kregen nog maar net de Range Rover Evoque – opgestart onder Ford weliswaar – en in Parijs vorig jaar was het vechten om een glimp op te vangen van de C-X 75. In Frankfurt lijkt Jaguar de stunt te willen herhalen met de CX-16. Hoewel hij zichtbaar wat trekjes van de XK overneemt, oogt hij toch vooral moderner door zijn strakke lijnenspel. Met zijn lengte van 4,44 meter is hij 35 cm korter dan een XK. Hoe dicht hij wel tegen productie aanleunt, verklappen de echte zijspiegels en echte velgen, in plaats van de showstukken die we meestal bij concept cars terugvinden.

Moderne aandrijving

De CX-16 – echte naam waarschijnlijk XE – wil de echte opvolger zijn van de legendarische E-type: een sportwagen die al zijn concurrenten op het asfalt de baas kan, maar goedkoper is in de showroom. De aandrijvingskeuze is modern. Een klassieke 3.0 zescilindermotor levert dankzij een compressor 380 pk. Maar een elektrische motor kan daar na een druk op ‘push to pass’-knop op het stuur nog 95 pk extra aan toevoegen. Dit brengt het totaal aan de achterwielen op maximaal 475 pk en 685 Nm, gedurende 10 seconden.

Zeker voor een hybride mag je hem met 1,6 ton eigenlijk een lichtgewicht noemen. 0 tot 100 km/u is volgens Jaguar in 4,4 seconden geklaard. Hij is begrensd op 300 km/u. Tot 80 km/u kan je puur elektrisch rijden, al is het rijbereik nog onbekend. Gemiddeld verbruikt hij zo volgens Jaguar 6,9 l/100 km (CO2: 165 gr/km). De batterijen worden bijgeladen via remenergierecuperatie (Kers), een systeem waarvoor Jaguar hoogstwaarschijnlijk de hulp inroept van het Williams F1-team. Beiden hebben recent een samenwerkingsakkoord afgesloten.

Interieur

Aan de binnenkant zien we slechts 2 plaatsen, een touch screen in het midden, een achttraps automaat (niet via de draaiknop bediend) en een minimum aan knopjes, wat doet vermoeden dat één knop verschillende functies kan regelen. (jd)

Klik hier voor alle nieuws over het merk Jaguar

Klik hier en zoek uw occasie Jaguar C-X16 tussen de duizenden tweedehands auto’s.

Klik hier voor een overzicht van Jaguar C-X16, en een selectie van tweedehandse

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

opel frontera 479

Nieuw: Opel Frontera is terug als compacte stoere SUV (2024)

Autonieuws
P90545211 highRes rimac-technology-cam

BMW’s nieuwste batterijenpartner is… Rimac!

Autonieuws
BRZ-Cup-CAR-BASIC 01

Subaru BRZ Cup Car kost amper 22.500 euro… in Japan

Autonieuws
Ontdek meer