Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Presentatie: Audi A4 – Compleet nieuwe Audi A4

Audi presenteert de compleet nieuwe Audi A4. Het model past geheel in de lijn met nieuwe Audi modellen en beschikt over moderne techniek en geavanceerde opties.

De nieuwe Audi A4 is vanaf het begin leverbaar met vijf direct ingespoten motoren en moet volgens Audi zelf de sportiefste auto in zijn klasse zijn. De nieuwe A4 staat vanaf december bij de Audi-dealers. In 2001 presenteerde Audi de nieuwe en huidige A4. Het model onderging in 2004 een ingrijpende facelift, maar de basis van het model stamde nog uit 2001. Gezien het feit dat de concurrenten in de vorm van BMW en Mercedes al enige tijd de nieuwe 3-serie en C-klasse leveren werd het ook voor Audi tijd om de A4 compleet te vernieuwen. Achter de schermen wordt dan ook al jaren gewerkt aan een opvolger en vanaf december 2007 staat het compleet nieuwe model bij de dealers.

A5-kenmerken

De nieuwe A4 is duidelijk een evolutie van zijn voorganger. Het design deelt veel kenmerken met de A5 Coupé, maar van opzij herkennen we ook het huidige model. En terecht, want de A4 was nog zeker geen gedateerd model. Opvallend zijn de brede single frame grille, de dagrijverlichting (afhankelijk van de uitvoering voorzien van LED-verlichting) en de typische achterlichtunits.

Flink gegroeid

Ten opzichte van zijn voorganger is de A4 in alle opzichten gegroeid. De A4 meet 4.70 m lengte, 1.86 m breedte en heeft een wielbasis van 2.80 m. Daarmee is de nieuwe A4 niet alleen 12 cm langer en 5 cm breder dan zijn voorganger, maar ook fors groter dan zijn directe concurrenten. Om deze ruimte deels ten goede te doen komen aan de interieurruimte heeft Audi veel aandacht besteed aan de indeling van het interieur. De beenruimte is dan ook met 9 cm toegenomen, de knieruimte voor de achterpassagiers met 3,6 cm en de hoofd- en schouderruimte zijn eveneens groter. De bagageruimte meet een inhoud van 480 liter en kan daarmee 20 liter meer ruimte verstouwen dan zijn voorganger. Wie de achterbank neerklapt beschikt over 962 liter.

Moderne opties

In het interieur zal het de inzittenden nergens aan ontbreken. Het design kennen we uit de A5 en A6, maar is voor de A4 in detail aangepast. Mooi is de middenconsole die naar de bestuurder is toegedraaid. Het versterkt het cockpit-gevoel. In de middenconsole zien we een 6,5 inch scherm met daarop standaard de informatie van het audiosysteem en de climate control. Wie kiest voor het optionele MMI-systeem krijgt op dat scherm de beschikking over de functies van de navigatie, het audiosysteem, de telefoonbediening en diverse set-upfuncties van de auto. Standaard dan wel optioneel is de A4 voorzien van stoelventilatie en -verwarming, climate control (standaard), een elektrische handrem, Xenon koplampen met adaptieve bochtenverlichting en adaptieve cruise control. Maar ook zaken als de Audi Parking Assist met achteruitrijcamera, Audi side assist dat waarschuwt voor auto´s in de dode hoek en een B&O audiosysteem staan op de optielijst. Uiteraard zien we verder de keuze uit vele kleuren, materialen en afwerkingsniveaus.

Vijf motoren

Het motorengamma van de nieuwe A4 bestaat bij de introductie uit een vijftal direct ingespoten motoren waarvan 2 benzinemotoren en 3 diesels. Het gamma start met de 1.8 TFSI met een vermogen van 160 pk en een koppel van 250 Nm. De motor is gebaseerd op de 2.0 TFSI en weet de A4 in 8,6 seconden vanuit stilstand te doen versnellen naar 100 km/h. Zijn topsnelheid bedraagt 225 km/h en het verbruik ligt op 7,1 l/100 km. Daaropvolgend zien we de 3.2 V6 FSI met een vermogen van 265 pk en een koppel van 330 Nm. Met deze motor onder de kap accelereert de A4 in 6,2 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/h, wordt een top van 250 km/h bereikt en verbruik de motor gemiddeld 9,2 l/100 km. Het dieselgamma start met de 2.0 TDI met een vermogen van 143 pk en een koppel van 320 Nm. Deze motor is met een verbruik van 5,5 l/100 km niet alleen zuinig maar weet ook nog eens hele nette prestaties neer te zetten (0-100 km/h in 9,4 sec). De 2.7 V6 TDI brengt 190 pk en 400 Nm over op het asfalt en sprint daarmee in 7,7 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h. Het verbruik bedraagt 6,6 l/100 km. De absolute topper onder de diesels is de 3.0 V6 TDI. Met zijn vermogen van 240 pk en koppel van 500 Nm is dit de snelste A4 van dit moment. In 6,1 seconden wordt de sprint naar de honderd afgelegd en uiteraard is de topsnelheid op 250 km/h begrensd. Een verbruik van 6,9 l/100 km is alleszins acceptabel voor dergelijke prestaties. Audi levert alle motoren standaard met een handgeschakelde zesbak. De 3.2 V6 FSI zal in 2008 leverbaar worden met een zestraps tiptronic-automaat en de 1.8 TFSI, 2.0 TDI en 2.7 TDI zullen leverbaar zijn met een Multitronic-automaat. Op de 3.2 V6 FSI en 3.0 V6 TDI is quattro-aandrijving standaard.

Aluminium

Hoewel de nieuwe A4 in alle opzichten is gegroeid heeft Audi het gewicht met 10% weten te reduceren. Dat alles dankzij het gebruik van lichtere materialen. Onder meer hierdoor is ook de sportieve kant van de A4 verder geëvolueerd. In het onderstel van de A4 is veel aluminium verwerkt. Dat geldt zowel voor de voorwielophanging met zijn vijf geleidearmen als voor de achterwielophanging. Dit zorgt voor een aanzienlijke verlaging van het onafgeveerde gewicht. Daarnaast kan de A4 uitgebreid worden met Audi dynamic steering. Dit systeem past de overbrenging van de stuurinrichting aan op basis van de snelheid. Er zijn twee sportief afgestemde onderstellen beschikbaar en daarnaast is er Audi drive select. Dit systeem biedt keus uit drie 'settings': comfort, auto of dynamic. In de laatste stand reageert de A4 sneller op bijvoorbeeld het gaspedaal, schakelt de tiptronic-versnellingsbak over bij hogere toerentallen, wordt de besturing directer en de afstemming van het onderstel steviger. Dat laatste is mogelijk door de toepassing van elektronisch instelbare schokdempers. Auto's die zijn uitgevoerd met MMI (Multi Media Interface) beschikken bovendien over een Individual-setting waarbij 24 variabelen instelbaar zijn voor een weggedrag 'op maat'. Alle combinaties tussen zeer comfortabel en extra sportief zijn mogelijk. De optionele adaptieve schokdempers van de A4 zorgen voor een optimaal band-wegdek-contact.

Veiligheid

Het veiligheidsniveau is vanaf de standaarduitvoering zeer compleet. Zes airbags en ESP zijn standaard en voor de achterpassagiers staan zijairbags op de optielijst. Dat geldt mede voor ISOFIX-vergrendelingspunten voor kinderzitjes.

December 2007 bij de dealers

De nieuwe Audi A4 zal op de IAA in Frankfurt zijn werelddebuut beleven. De prijzen worden binnenkort bekend gemaakt en vanaf december 2007 staat de nieuwe Audi A4 bij de dealers.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

opel frontera 479

Nieuw: Opel Frontera is terug als compacte stoere SUV (2024)

Autonieuws
P90545211 highRes rimac-technology-cam

BMW’s nieuwste batterijenpartner is… Rimac!

Autonieuws
BRZ-Cup-CAR-BASIC 01

Subaru BRZ Cup Car kost amper 22.500 euro… in Japan

Autonieuws
Ontdek meer