Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Presentatie: Audi A1 Clubsport Quattro – Geen gewone A1

Voor het GTI-treffen aan de Wörthersee (Oostenrijk) heeft Audi een aangepaste showversie van de A1 getoond. Spectaculair is wel het minste, want hij beschikt over 503 pk. Terwijl hij uiterlijk een voorbode is van de RS1, gepland voor 2012.

Waarschijnlijk zal de RS1 uiteindelijk wel wat beschaafder uitvallen dan deze A1 Clubsport Quattro, specifiek bedoeld om een leger aan tuningfans te doen kwijlen. Daarvoor ontwikkelde Audi een overbemeten dakvleugel, en luchthappers in de voorbumper en in de motorkap die aan de quattro-rallywagens van weleer doen denken. Het rode streepje onder de dagrijlichten, lijkt op bloeddoorlopen ogen. Het dak, de wielkasten en de zijspiegels zijn uit carbon vervaardigd.

2.5 turbo

De sportieve looks zijn niet louter uiterlijk vertoon. Audi heeft de 2.5 vijfcilinder uit de TT RS en de RS 3 uit de rekken geplukt en wat bewerkt. 503 pk en 660 Nm zijn het rsultaat. Vierwielaandrijving is geen overbodige luxe. En als in een echte racewagen komt de uitlaat zijdelings piepen.

Bliksemsnel

Door de gewichtsbesparende maatregelen – de A1 weegt maximaal 1,4 ton – moet het ding als een speer gaan. Audi voorspelt een 0 tot 100 in 3,7 seconden, in 10,9 seconden staat hij aan 200, maar aan 250 km/u is de pret voorbij.

Veel hoop op productie moeten we niet koesteren, maar enkele elementen kunnen het wel tot de accessoirelijst schoppen. En natuurlijk zal de RS 1 volgend jaar hier wel enkele elementen van overnemen. Maar niet de motor. Dat zou een 2.0 turbobenzine worden met 220 pk en vierwielaandrijving. (mh/sps)

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

mercedes-amg gt 43 coupe 6

Mercedes-AMG GT 43 heeft… viercilinder!? (2024)

Autonieuws
skoda epiq concept 3

Skoda Epiq: Dit is Skoda’s EV van 25.000 euro!

Autonieuws
Audi-Q6-etron-2024 01

Eindelijk: Audi Q6 e-tron is hier, stelt niet teleur (2024)

Autonieuws
Ontdek meer