Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Melding: Ford USA – Te hoog verbruik? Ford betaalt terug

Een primeur. Nadat bleek dat Ford een fout gemaakt had bij de verbruikstests - en zijn klanten dus meer verbruikten dan gedacht - wil het merk hen terugbetalen.

Al een hele tijd woedt er aan beide zijden van de oceaan een debat over de officiële verbruikstests en de haalbaarheid ervan. In Europa lijkt het er op dat de normen zullen worden aangepast, in de VS is het al een keer tot een proces gekomen waarbij Hyundai moest dokken. Nu komt er nog zo’n voorbeeld uit de States overgewaaid.

9 modellen

Het is Ford zelf dat naar het Amerikaanse milieuagentschap is gestapt, dat de testprocedures voor de officiële verbruiksnormen regelt. Ford liet daarbij zelf al uitschijnen dat het zijn klanten zal vergoeden. Wat bleek? Negen modellen uit de Ford-groep (C-Max hybride en plug-in, Fusion hybride en plug-in, Lincoln MKZ hybride en vier Fiesta’s) werden op een foutieve manier getest en bleken 1 tot 2 l/100 km onderschat ten opzichte van een meer realistisch verbruik.

De testprocedures vinden allen plaats in een laboratorium. Daarbij moeten enkele richtlijnen gevolgd worden die in Europa al flink wat discussie uitlokken omdat ze weinig vandoen hebben met gewone rij-omstandigheden. In Amerika komt er een coëfficiënt bij die rekening houdt met het gewicht van de auto en de luchtweerstand, om die laatste te compenseren. Op een testbank is geen wind. Alleen heeft Ford enkele cijfers verkeerd ingegeven. Met verkeerde resultaten tot gevolg. Het mea culpa zal Ford tussen 125 en 1.050 dollar per klant kosten.

Nu, we merken het zelf voldoende in de praktijk dat er een grote afstand is tussen de officiële verbruikscijfers en wat u en ik zien in de echte wereld. Hoe groter de auto bovendien, hoe groter het verschil tussen de officiële cijfers en het echte verbruik.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

mercedes-amg gt 43 coupe 6

Mercedes-AMG GT 43 heeft… viercilinder!? (2024)

Autonieuws
skoda epiq concept 3

Skoda Epiq: Dit is Skoda’s EV van 25.000 euro!

Autonieuws
Audi-Q6-etron-2024 01

Eindelijk: Audi Q6 e-tron is hier, stelt niet teleur (2024)

Autonieuws
Ontdek meer