Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

First date: VW Taigun – Kleine veroveraar

De Up was tot hiertoe de enige vertegenwoordiger van de ‘New Small Family’ van VW. In zijn zog volgt nu de Taigun, een concept car die het SUV-aanbod in Wolfsburg nog completer moet maken.

Officieel is de in Sao Paulo getoonde Taigun slechts een ‘studie’, maar uiteraard is de kans groot deze 3,8 meter grote vierdeurs-SUV weldra in productie gaat. Waarschijnlijk eerst in groeimarkten als Brazilië, en pas binnen enkele jaren in Europa als aanvulling in het SUV-gamma naast de Tiguan en de Touareg.

De Taigun lijkt alleszins een goede zet. Hij ziet er erg leuk en stoer uit, en ook vanuit economisch oogpunt heeft dit model potentieel, aangezien compacte city SUV’s in de lift zitten. Kijk maar naar de lanceringen van de Opel Mokka of de Ford Ecosport.

Kleine Tiguan of Touareg

Stilistisch is er een duidelijke verwantschap met de Up, met grote, vlakke koetswerkoppervlakken, een strakke knik in de gordellijn en de in de C-stijl verborgen klinken van de achterdeuren, terwijl de verbrede spatborden en de beschermpanelen voor het avontuurlijke accent zorgen. Daarmee is de Taigun duidelijk een kleine broer van de Tiguan en de Touareg. Klein is trouwens relatief, want het koffervolume van 280 liter kan na het neerklappen van de achterbank tot bijna 1.000 liter worden uitgebreid. Handig daarbij is de tweedelige achterklep die de belading vereenvoudigt.

Een vleugje Up

Ook aan de binnenzijde is de familieband met de Up onmiskenbaar. Het zakelijke ontwerp is zeer overzichtelijk en wordt opgefrist met enkele kleurrijke accenten die voor een hippe, moderne look zorgen. Het dashboard oogt vrij klassiek met centraal de grote ronde snelheidsmeter. Op de middenconsole is plaats voorzien voor een smartphone, die meteen dienst kan doen als navigatiesysteem en drager van andere multimediatoepassingen. De efficiëntie van het ontwerp komt verder tot uiting in details als de bedieningsknoppen van de ventilatie die op de uitstroommonden werden gemonteerd.

Driecilinder-turbo

Deze concept car toont niet alleen de stilistische toekomst van VW, maar ook de verdere evolutie van de compacte aandrijvingen. Zo pakt de Taigun uit met een zéér bescheiden 1.0 TSI. Deze driecilinder-turbo werd afgeleid van de bekende 1.4 TSI en is goed voor 110 pk en een koppel van 175 Nm, dat reeds bij 1.500 toeren paraat is. Daarmee spurt de 980 kg lichte voortrekker in 9,2 sec. van 0 naar 100 km/u en haalt een top van 186 km/u. Met de manuele zesversnellingsbak wordt een verbruik van 4,7 l/100 km vooropgesteld. Deze motor zal trouwens weldra al in andere VW-modellen opduiken, alvorens de Taigun volledig productierijp is.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

opel frontera 479

Nieuw: Opel Frontera is terug als compacte stoere SUV (2024)

Autonieuws
P90545211 highRes rimac-technology-cam

BMW’s nieuwste batterijenpartner is… Rimac!

Autonieuws
BRZ-Cup-CAR-BASIC 01

Subaru BRZ Cup Car kost amper 22.500 euro… in Japan

Autonieuws
Ontdek meer