Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Eerste contact: Seat Ateca – Tiguan-Zuid

Seat timmerde de voorbije jaren al naarstig aan de weg. Toch valt voor Seat de komst van de Ateca te vergelijken met de verschijning van de Messias. Eindelijk een compacte SUV. Nu moet de Ateca wel nog in de smaak vallen bij het publiek…

Te oordelen aan de vele geïnteresseerde blikken die we opmerkten tijdens onze eerste kennismaking met de Seat Ateca, is dat zeker het geval. Het design is zeer geslaagd, in die mate zelfs dat hij beter meevalt in het echt dan op foto. De stijl die al zo goed past bij de Leon, valt ook mooi om de schouders van deze compacte SUV. Hij straalt zowel elegantie als persoonlijkheid uit.

Geen zon

Aan de binnenkant kan je helaas niet hetzelfde zeggen. De boordplank mist de pit die de buitenkant etaleert. Ja, de kwaliteit is op de afspraak, maar hij is ook wat somber. Terwijl je toch net verwacht de zon te zien in een Zuiders getinte wagen.Het goede nieuws is dat hij ondanks zijn beperkte lengte - met 4,36 meter is hij één van de kleinste compacte monovolumes - toch bijzonder ruim blijkt. Achteraan beschik je over voldoende beenruimte, maar vooral over een royale hoofd- en schouderruimte. De koffer is 510 liter groot, 485 liter voor de 4x4-versies. De kofferinhoud groeit zelfs naar maximaal 1.604 liter met de achterbank plat. In optie kan je voor een geautomatiseerde opening van de kofferklep kiezen. Met een schopbeweging onder de achterbumper ontgrendel je zo de koffer.

Filehulp

De Seat Ateca komt met ongeveer elke beschikbare rijhulp naar de markt: voetgangersdetectie, noodremhulp, verkeersbordherkenning, een rijvaksensor met actieve stuurcorrectie en actieve cruisecontrol met afstandscontrole. Die twee laatste rijhulpen samen maken dat je over een file-assistent beschikt die autonoom tot stilstand kan komen en opnieuw vertrekken en zelfs lichte bochten kan nemen. Ook op het vlak van multimedia is de Seat Ateca up-to-date met de Full Link waarmee je via Apple Car Play of Android Auto een kopie van je gsm maakt. De smartphone kan draadloos laden op een speciaal voorbehouden vak. Op die plek beschikt hij ook over een betere ontvangst.

Leuker

Seat start met twee benzinemotoren (1.0 driecilinder met 115 pk en 1.4 viercilinder met 150 pk) en twee diesels (1.6 TDI met 115 pk en 2.0 TDI met 150 pk en 190 pk). De 1.0 TSI komt alleen met voorwielaandrijving en manuele versnellingsbak. De 190 pk TDI is alleen beschikbaar met vierwielaandrijving en DSG zesbak. Voor de andere modellen zijn alle combinaties mogelijk.

Bij het rijden valt de gelijkenis met het donormodel

In de basisafwerking vraagt Seat 19.990 euro voor de Ateca 1.0 TSI. Voor de Seat Ateca 1.6 TDI moet je rekenen op 22.660 euro.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Test: Seat Arona TGI – Ster in wording

Autotests · SEAT

Test: Cupra Ateca – Volgende keer beter

Autotests · SEAT

Test: Seat Leon Cupra R – Bijna de allerbeste

Autotests · SEAT
Ontdek meer