Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Eerste contact: Mercedes CLA 45 AMG Shooting Brake – Misschien wel de beste

AMG mocht ook aan de bak met de CLA Shooting Brake, en lepelde er de fenomenale 2.0 met 360 pk. Dat geeft een boeiende cocktail.

Net als van de A-Klasse en de CLA is er ook van de Shooting Brake een specifieke AMG-versie.

Dan doelen we niet op het AMG-spoilerpakket dat je op elke Kompaktwagen van Mercedes kan krijgen, maar op een met de hand gebouwde 2.0 turbobenzine die 360 pk naar alle vier de wielen stuurt. Om al dat vermogen in goede banen te leiden, heeft AMG alles van de stuurinrichting over het ESP tot de ophanging onder handen genomen.

In de kleinere A-klasse resulteert dat in een beenharde bromtol die bijna te snel is voor zijn eigen goed. Maar in de CLA Shooting Brake is het hyperkinetische trekje ingetoomd om het karakter van een GT te benaderen. Een puike beslissing als je het ons vraagt.

Dagelijks gebruik

Daardoor leent de CLA 45 AMG SB zich veel beter tot dagelijks gebruik dan de andere twee, niet in het minst omdat de afstelling iets comfortabeler is. De prestaties blijven evenwel indrukwekkend met een grote -i: 0 tot 100 in 4,7 seconden dankzij de launch control-functie op de (wederom verplichte) automatische zevenbak. Die laatste schakelt trouwens nog directer dan zijn evenknie in de niet-AMG’s, en reageert ook beter op commando’s via de metalen stuurflippers. De remmen zijn zo krachtig als ze eruit zien, terwijl de uitlaatknallen en -plofjes nog beter resoneren dankzij de vrijgekomen ruimte achterin.

Bij nader inzicht is de Shooting Brake misschien wel onze favoriet van de drie AMG-variaties op het (CL)A-thema, ook al is het chassis in deze iteratie nóg stoïcijnser dan in de andere twee die al niet bepaald speels zijn. Instappen en wegwezen kan vanaf 58.564 euro.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

23c0093 235

Test: Mercedes GLE 400 e Coupé, in de schaduw van de reus (2023)

Autotests · Mercedes-Benz
AS24 Test Mercedes E-Klasse 2023 1

Test: Mercedes E-Klasse, van taxi tot iPad (2023)

Autotests · Mercedes-Benz
Mercedes GLC 400 e (2023) banner

Rijtest: Mercedes GLC 400 e, slimmer met stekker (2023)

Autotests · Mercedes-Benz
Ontdek meer