Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Eerste contact: BMW ActiveE – Nogmaals proberen

We reden eerder al met de Mini E, nu mochten we ook achter het stuur kruipen van BMW’s volgende stap in de elektrische evolutie: de ActivE.

BMW bouwt zo’n 1.000 ActivE’s – een elektrisch aangedreven 1-serie coupé – in zijn fabriek in Leipzig. Dit zijn de laatste prototypes voor BMW de i3, de eerste volledig elektrische productiewagen, in 2013 op de markt gooit. De ActivE gebruikt overigens al een deel van de technologie die de Beiers in de i3 willen gebruiken.

Met de Mini E heeft BMW al flink wat ervaring opgebouwd. Uit de feedback van de klanten bleek dat het rijbereik van 100 km à 150 km ruimschoots volstond voor de meeste dagelijkse verplaatsingen. Het ontbreken van goede, openbaar toegankelijke laadpalen speelde wel parten, want de meeste Mini E-gebruikers gaven aan dat ze hun auto voornamelijk thuis oplaadden.

Andere bouw

De ActivE is nu de laatste stap voor de serieproductie van de i3. Hij dient vooral om componenten van de i3 uit te testen op grote schaal. De 1-serie werd daarvoor grondig vertimmerd. De verbrandingsmotor moest plaats ruimen voor het pakket lithium-ion batterijen, de elektrische motor en de sturing kregen dan weer een plaats in de koffer. Die laatste verliest zo wel 200 liter aan capaciteit. De ActivE zet 1,8 ton op de weegschaal, een zware jongen dus. Dat belooft een heel ander verhaal te worden bij de i3, die dankzij onder meer veelvuldig carbongebruik iets meer dan 1,2 ton zou wegen.

Het is indrukwekkend hoe weinig werk de 125 kW/170 pk sterke elektromotor met de zware ActivE heeft. Daarbij helpt het dat zijn 250 Nm maximaal koppel van bij de eerste omwenteling beschikbaar is. In 4,5 seconden haalt hij 60 km/u, een cijfer dat vast nog beter kan met de 600 kg lichtere i3.

Vlot mee

De ActivE haalt een topsnelheid van 145 km/u en kan probleemloos mee op de snelweg. De i3 moet op dat vlak nog wat beter kunnen, en idem dito voor het rijbereik, ook al ligt dat in de ActivE met een echt haalbare 160 km al best hoog.

Een volledige laadbeurt aan gewoon voltage neemt 8 uur in beslag, al kan het ook met hoger voltage in 5 à 6 uren.

Aanwijzingen over de stand van de batterij krijg je op de plek waar vroeger de brandstofmeter huisde. Overigens kan de ActivE de batterijen ook al rijdend bijladen, via remenergierecuperatie. Net als in de Mini E valt op hoe sterk die vertraging wel werkt, en in veel gevallen volstaat het gaspedaal lossen om voldoende af te remmen. De ActivE beschikt over 2 rijmodi: sport en eco. Die laatste vergroot het rijbereik maximaal.

Kopen kan je deze ActivE niet, BMW biedt hem op bepaalde markten in leasing aan.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

bmw x5 xdrive50e 523

Test: BMW X5 facelift, statige tank (2024)

Autotests · BMW
P90478657 highRes the-first-ever-bmw-x

Test: BMW XM, waarom? (2023)

Autotests · BMW
bmw m2 63

Test: BMW M2, einde van een tijdperk (2023)

Autotests · BMW
Ontdek meer