Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Eerste contact: BMW 328i Touring – De nieuwe referentie

Al sinds 1987 heeft BMW een break in zijn 3-serie, maar de titel van ruimste in zijn categorie wist hij nooit te veroveren. Dat wijzigt met dit nieuwe model.

Bij onze eerste kennismaking hebben we het stuur genomen van de 328i. Tot voorheen stonden deze cijfers synoniem voor een krachtige zes-in-lijn. Maar in de moderne tijden is dat niet langer het geval. De nieuwe 328i telt slechts vier cilinders en 2 liter longinhoud. Wel beschikt hij over turbotechnologie die hem 245 pk verschaffen, wat hem de 328i-badge waardig maakt. Toch geeft BMW een gemiddeld verbruik op minder dan 7 l/100 km.

Snel

De prestaties zijn navenant. De dubbele turbo laat zich meteen voelen. In Duitsland brengt hij de 1,6 ton zware Touring moeiteloos naar een top van 250 km/u. Hij klinkt niet meer zo nobel als de zescilinder, maar zijn stille werking maakt veel goed.

Zijn vorm overtuigt meteen. De lange motorkap geeft de berline reeds een nobel karakter. De daklijn blijft langer zweven, en maakt duidelijk dat BMW kofferruimte deze keer wel belangrijk vond. De link met de 5-serie Touring is sterk aanwezig.

Binnenkant

Het dashboard is opnieuw naar de bestuurder georiënteerd, zoals BMW dat vroeger deed. Al is het effect nog steeds minder uitgesproken dan in de 3-series van weleer. Het centrale kleurenscherm bundelt via de iDrive de navigatie, radio, en zelfs de toegang tot het internet.

Al bijna even traditioneel is BMW’s aandacht voor een goede zit achter het stuur. Die is dan ook snel gevonden, met enorme verstelmogelijkheden van de stoel en een in hoogte en diepte afstelbaar stuur. Zoals we ook al in de berline vaststelden, is de meest verrassende vernieuwing de ruimte op de achterbank. 1,7 cm hebben de passagiers achteraan bij gekregen ten opzichte van het vorige model, maar het voelt als nog veel meer aan. De achterbank is in drie delen (40/20/40) neer te leggen, waardoor je de bijna 500 liter grote koffer nog extra ruimte geeft. Achteraan heeft BMW gezorgd voor een diepe laaddrempel. In optie kan de BMW worden uitgerust met een sensor, waardoor je met een voetbeweging onder de bumper de koffer kan openen.

De materialen ogen goed, op twee details na. De plastic schelpen rond de klinken aan de binnenkant geven een goedkope indruk, en het bagagenet ziet er dun en kwetsbaar uit.

Automaat

Tegenover de vorige generatie hebben de BMW-ingenieurs 40 kilogram weten te besparen, terwijl zowel het comfort als de veiligheidsuitrusting beter is. Alle motoren beschikken over start/stop-technologie. De achttrapsautomaat die we in de 328i testten, geniet onze voorkeur. Hij kost extra, maar komt met een EcoPro schakelmodus waardoor je centen terugwint door zijn zuiniger rijstijl. Sportief of relax cruisend, de 328i Touring overtuigt in beide gevallen.

De 328i is bij de lancering beschikbaar, samen met de 320d. Op de Belgische prijs moeten we nog even wachten, maar in Duitsland is hij vanaf september beschikbaar en kost 41.410 euro, met automaat. De 320d kost er 37.100 euro.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

bmw x5 xdrive50e 523

Test: BMW X5 facelift, statige tank (2024)

Autotests · BMW
P90478657 highRes the-first-ever-bmw-x

Test: BMW XM, waarom? (2023)

Autotests · BMW
bmw m2 63

Test: BMW M2, einde van een tijdperk (2023)

Autotests · BMW
Ontdek meer