Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Bericht: Volvo S60 & V60 Polestar – Eindelijk terug een snelle Volvo

Enkele jaren geleden was er een concept van een Volvo C30 op doping, die onder de vlag van Polestar ging. Maar productie was toen niet gepland. Gelukkig veranderen alleen idioten nooit van mening.

Volvo brengt twee nieuwe Polestar-modellen uit, en deze keer komen ze ook echt in de catalogus terecht. Het gaat om de Volvo S60 en de V60 Polestar. Straf gerief, bovendien.

Bloedlijn

Een break? Ja hoor, en daarmee knoopt Volvo opnieuw aan bij de traditie van de R-modellen. Met de 850 en de V70 heeft Volvo wel meer familiebreaks met een gemeen karakter gecommercialiseerd. In de jaren ’90 zette Volvo zelfs het prestigieuze Brits toerwagenkampioenschap BTCC op stelten door met een 850 break te starten.

Ingrijpende wijzigingen

Polestar is een bedrijf dat in 1996 op poten werd gezet. Het werkt nauw samen met Volvo om de competitiemodellen te ontwikkelen en te laten racen. Het bedrijf heeft de S60 en de V60 ingrijpend mogen wijzigen. Er is dus meer dan alleen een 3.0 zes-in-lijn met dikke turbo (350 pk en 500 Nm bij 2.800 opm). Ook de uitlaatlijn is helemaal specifiek voor deze modellen ontwikkeld in inox. Die vrijheid helpt hem aan betere prestaties, 0-100 in 4,9 seconden en een begrensde top van 250 km/u. Ten opzichte van een S60 R-design is de ophanging 80 procent stijver. De vering komt van bij Öhlins. Brembo mocht remmen leveren, met zes zuigers. De geventileerde schijven zijn vooraan 371 mm in diameter. De vier wielen kunnen vermogen krijgen dankzij een Haldexkoppeling. Ander stuur en gewijzigde stoelen geven hem een sportievere tint.

Maar niet voor ons

Het goede nieuws is dat dit de eerste Polestarmodellen zijn, en dat ze de voorbode zijn van een hele familie. Het slechte nieuws is dat we nog even op die Polestars zullen moeten wachten. Voorlopig lanceert Volvo hem in slechts enkele landen, waarbij Nederland. Niet bij ons dus, al laat Volvo meteen weten dat er nog meer landen staan aan te komen. Moeten we soms een petitie starten?

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Alfa-Romeo-Junior-2024 01

Nieuw: Alfa Romeo Junior is eerste EV van het merk (2024)

Autonieuws
Maserati-GranCabrio-Folgore-01

Nieuw: Maserati GranCabrio Folgore geeft ons zin in de zomer (2024)

Autonieuws
Nissan-Qashqai-FL-2024 01

Nieuw: Nissan Qashqai Facelift (2024)

Autonieuws
Ontdek meer