Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Bericht: Volkswagen XL1 – 0,9 l/100 km

Humor bij Volkswagen: stellen ze in het in olie verzuipende Quatar een concept voor die gemiddeld... 0,9 l/100 km verbruikt.

De 1 liter-auto duikt geregeld opnieuw op bij Volkswagen. Het was toenmalig VW-opperhoofd Ferdinand Piëch dat bij het begin van de eeuwwisseling een auto die met 1 l/100 km kan rondkomen, als doel had gesteld. Nu, in Quatar, presenteert VW de derde generatie van deze concept.

Hybride

De filosofie blijft dezelfde: twee inzittenden, 1 l/100 km. Een super-aerodynamica (Cw: 0,186), een tweecilinder TDI met 48 pk, een elektromotor van 27 pk en een zeventraps DSG maken het doel mogelijk. Deze XL1 kan volgens VW draaien op gemiddeld 0,9 l/100 km. Zijn CO2-uitstoot bedraagt dan 24 gr/km.

Het koetswerk is uit carbon opgetrokken. En waar de passagiers in de eerste 1 liter-auto nog achter elkaar moesten plaatsnemen, kunnen ze nu gewoon gezellig naast elkaar zitten. Hoewel, gezellig? Daarvoor ziet het er toch allemaal wat krap uit.

Productie?

Volkswagen sluit een beperkte serieproductie niet uit, want meldt dat het een goedkopere manier gevonden heeft om het composiet koetswerk te fabriceren. Maar hoeveel die prijs dan zou zijn, is nog onduidelijk.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

mercedes-amg gt 43 coupe 6

Mercedes-AMG GT 43 heeft… viercilinder!? (2024)

Autonieuws
skoda epiq concept 3

Skoda Epiq: Dit is Skoda’s EV van 25.000 euro!

Autonieuws
Audi-Q6-etron-2024 01

Eindelijk: Audi Q6 e-tron is hier, stelt niet teleur (2024)

Autonieuws
Ontdek meer