Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Bericht: Skoda Octavia RS 2017 – De Tjechische neef van de Golf GTI

De Skoda Octavia RS heeft uiteindelijk niet lang op zich laten wachten. Minder dan twee maanden na de aankondiging van de facelift van het gamma, is hij klaar voor zijn dienst. En klaar om aan de Golf te tonen dat geen enkel complex hem hindert. UPDATE

Zoals gebruikelijk zal de Skoda Octavia RS te verkrijgen zijn met een diesel- of met een benzinemotor. Het eerste wat opvalt is natuurlijk zijn ietwat barokke gezicht dat, volgens ons, perfect in harmonie is met de sportieve opsmuk van de RS. De zwarte randen passen hem beter dan het chroom radiatorrooster, het geeft een betere visuele doorstroming tussen de grille en het bijkomende lichtblok.

230 pk

De andere uiterlijke trekjes zijn agressievere bumpers, een zwarte diffuser achteraan met rode reflectorstrip, een kofferspoiler of een dakspoiler voor de break en sportieve velgen. Standaard zijn dat 17-duimers, in optie wordt dat maatje 18 of zelfs 19.

Naast zijn met 30 millimeter verbrede spoor tegenover de huidige Octavia RS, blijft de diesel onveranderd met 184 pk en 380 Nm. Net als vandaag valt de 2.0 TDI te combineren met een manuele zesbak of een DSG 6, met voorwielaandrijving of met vierwielaandrijving. De 2.0 TSI van de RS benzine daarentegen, volgt de evolutie van de Golf GTI. Net als die laatste wint hij 10 pk om nu te eindigen op 230 stuks. Die paarden moeten allen langs de voorwielen weg, bijgestaan door het pseudo-sperdifferentieel XDS. De nieuwe Octavia RS met benzine haalt 100 in 6,7 seconden en piekt bij 250 km/u. De prijzen zijn nog niet bekend.

Wat zegt u? Er stond eerder al eens een Octavia RS met 230 pk in de catalogus? U heeft absoluut gelijk. Dus mogen we ons ook opmaken voor een Octavia RS 245 pk. Maar één ding tegelijk.

En ook als Scout

Skoda laat na de RS ook al meteen de Scout zien. Die blijft trouw aan zijn klassieke recept: men neme een Octavia Combi, verhoogt die 3 centimeter en trekt hem een outdoor-kostuum aan. Vierwielaandrijving is natuurlijk ook beschikbaar, met een pseudo-vergrendeling van de differentiëlen aan de voor- en aan de achterbrug. De motoren blijven dezelfde: de 1.8 TSI-benzine met 180 pk en de 2.0 TDI, naar keuze met 150 pk of met 184 pk. Wel nieuw: op de TDI 150 pk zijn voortaan ook vierwielaandrijving en de DSG-zevenbak mogelijk.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Alfa-Romeo-Junior-2024 01

Nieuw: Alfa Romeo Junior is eerste EV van het merk (2024)

Autonieuws
Maserati-GranCabrio-Folgore-01

Nieuw: Maserati GranCabrio Folgore geeft ons zin in de zomer (2024)

Autonieuws
Nissan-Qashqai-FL-2024 01

Nieuw: Nissan Qashqai Facelift (2024)

Autonieuws
Ontdek meer