Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Bericht: Saab – Op naar de rechtbank

Wat we kenden als Saab is dood en begraven, al kan het zijn dat er nog een toekomst voor het Zweedse merk is als puur elektrisch product.

Maar nu vindt de vorige Nederlandse eigenaar van Saab dat het tijd is om enkele rekeningen te vereffenen. Spyker, de Nederlandse constructeur van sportwagens en de eigenaar van Saab ten tijde van het faillissement, heeft op 8 augustus voor een Amerikaanse rechtbank klacht ingediend tegen General Motors.

David tegen Goliath?

Spyker eist niet minder dan drie miljard dollar van GM. Het argument van Spyker? Dat GM eigenlijk de schuld draagt voor het faillissement van het Saab. Bij de onderhandelingen over een overname van Saab door de Chinese constructeur Youngman, zou GM volgens de Nederlanders veto’s gesteld hebben tegen de deal. Daardoor zouden de onderhandelingen zo lang hebben aangesleept, dat uiteindelijk Saab zijn rekeningen niet langer kon betalen en Youngman de handdoek in de ring gooide. De analyse van Spyker werd overigens door diverse kenners in de automobielwereld gedeeld ten tijde van het faillissement. De heersende opinie was dat GM weinig zin had om een merk dat tevoren tot de eigen portefeuille behoorde, plots de GM-merken concurrentie zou beginnen aandoen op de bloeiende Chinese markt.

Het mag verbazen dat het kleine Spyker het aandurft om een juridische strijd aan te gaan met een reus als GM. We zijn begonnen aan een lange en kostelijke juridische veldslag. Het antwoord volgt binnen enkele jaren.

Klik hier voor alle nieuws over het merk Saab

Klik hier en zoek uw occasie Saab tussen de duizenden tweedehands auto’s.

Klik hier voor een overzicht van Saab, en een selectie van tweedehandse

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

mercedes-amg gt 43 coupe 6

Mercedes-AMG GT 43 heeft… viercilinder!? (2024)

Autonieuws
skoda epiq concept 3

Skoda Epiq: Dit is Skoda’s EV van 25.000 euro!

Autonieuws
Audi-Q6-etron-2024 01

Eindelijk: Audi Q6 e-tron is hier, stelt niet teleur (2024)

Autonieuws
Ontdek meer