Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Bericht: Daimler-Benz – De eerste autogroep is 90 jaar oud

Op 28 juni 1926 besloten twee autoconstructeurs samen te werken, met een nieuw merk tot gevolg. Dat merk is uitgegroeid tot het synoniem voor kwaliteit en innovatie. Onderaan het samenwerkingsdocument vinden we de handtekeningen van Gottlieb Daimer en Karl Benz.

Bijna dag op dag 90 jaar geleden was de fusie van de twee belangrijkste autoconstructeurs in Duitsland een feit. Benz en Daimler besloten niet langer concurrenten te zijn, maar samen te werken. Uit de fusie groeide eerst één merk – Mercedes – later aangevuld met nog meer merken.

Synergies

Alvorens hun samenwerking officieel te maken hadden Daimler en Benz al voorzichtig de eerste stappen naar een toenadering gezet. Duitsland beleefde een bijzonder moeilijke periode in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Benz en Daimler realiseerden zich dat ze sterker stonden wanneer ze zouden samenwerken. Ze ontwikkelden een gemeenschappelijke commerciële structuur. Ook in de ontwikkeling van hun nieuwe modellen zochten ze naar synergiën om de kosten te drukken.

Les symboles

Het beste bewijs dat de eigenlijk samenwerking al van voor 1926 dateert, is het gemeenschappelijke logo. Dat beschermden ze reeds in 1925. Het nieuwe logo bundelde de klassieke herkenningspunten van beide merken: de ster met drie punten van Daimler en de lauwerkrans van Benz.

In de nieuwe structuur verhuisde het machtscentrum naar Stuttgart. Daimler en Benz bewezen hun gelijk alleen al door de moeilijke jaren ’20 te overleven. Om de wereldwijde crisis in 1931 het hoofd te kunnen bieden, kwamen ze met een kleiner en goedkoper model uit. Ingewijden kennen hem onder zijn codenaam W15, maar voor de meeste anderen was het de eerste kennismaking met… de eerste Mercedes.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

lamborghini urus performante 651

Aan de stekker: Lamborghini Urus Performante SE (2024)

Autonieuws
CUPRA Formentor 01

Cupra Leon en Formentor in het nieuw (2024)

Autonieuws
BMW-i4-facelift-2024 01

Opgefrist: BMW i4 facelift (2024)

Autonieuws
Ontdek meer