Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Avant-première: Toyota Mirai – De kip en het ei

Nadat Toyota eerder al een pioniersrol vervulde met de hybride Prius, wil het Japanse merk dat nog eens herhalen met de brandstofcelauto. Klinkt binnen enkele jaren Mirai even vertrouwd als Prius?

Het verschil deze keer is dat andere merken Toyota al zijn voorafgegaan. Maar dit blijkt toch geen brandstofcelauto zoals we die al leerden kennen.

45.000 euro

Toyota wil het eerste merk zijn dat een meer toegankelijke brandstofcelauto op de markt brengt. Waardoor Toyota een hoger volume kan draaien. De Honda FCX Clarity was een voorloper, maar hij is dan ook slechts op 200 stuks geproduceerd. De Hyundai ix35 Fuel Cell is dan weer in theorie zo duur (goed 100.000 euro) dat Hyundai hem alleen in leasing wil aanbieden en op het einde gaat hij gewoon terug naar Hyundai.

Toyota mikt op 700 exemplaren… in het eerste jaar: 400 voor Japan, 300 voor de rest van de wereld. Hij zou ongeveer 45.000 euro kosten, exclusief BTW. Akio Toyoda, de grote baas van Toyota, windt er eigenlijk geen doekjes rond: op dit moment is dit een risico, gezien het beperkte verdeelnet voor waterstof. Maar hij haalt aan dat ook de Prius een risico was bij zijn ontstaan. Uiteindelijk is het ook een ‚kip en ei’-verhaal: wanneer niemand een waterstofauto wil kopen omdat je daar nergens mee kan tanken, zal er ook geen infrastructuur groeien.

Volgens ons neemt Toyota een berekend risico. In afwachting van nieuwe batterijtechnologie die het rijbereik van elektrische auto’s spectaculair moet doen toenemen, kan alleen de brandstofcel het aan om goed 500 kilometer ver te komen met nuluitstoot. Bovendien is hij in vijf minuten opnieuw volgetankt. Nu moet je alleen nog weten waar…

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

opel frontera 479

Nieuw: Opel Frontera is terug als compacte stoere SUV (2024)

Autonieuws
P90545211 highRes rimac-technology-cam

BMW’s nieuwste batterijenpartner is… Rimac!

Autonieuws
BRZ-Cup-CAR-BASIC 01

Subaru BRZ Cup Car kost amper 22.500 euro… in Japan

Autonieuws
Ontdek meer