Ga naar hoofdinhoud
Vanwege onderhoud is AutoScout24 momenteel slechts beperkt beschikbaar. Dit betreft een aantal functies, zoals contact opnemen met verkopers, inloggen of beheren van uw voertuigen voor de verkoop.

Avant-première: Peugeot 208 GTI 30th – Je zou er schrik van krijgen

Dertig jaar geleden startte het verhaal van de Peugeot 205 GTi. Een verhaal met vele hoofdstukken, waar Peugeot nu graag nog een hoofdstukje aan toevoegt met een speciale opvolger: de 208 GTi 30th.

Dit is een bijzondere versie van de Peugeot 208 GTi, speciaal in het leven geroepen om de dertigste verjaardag van de 205 GTi te vieren. Hij doet dat door een ander ‘air’ aan te nemen. Hij ziet er nu uit zoals men zou verwachten van een kleine straatvechter: gemeen.

Twee tinten

Als we het bericht van Peugeot moeten geloven, zal dit kleurenpakket in twee tonen – waarvan de voorste een andere textuur krijgt. De auto is dit weekend voor het eerst te zien in Goodwood tijdens het Festival of Speed, maar gaat pas echt in première tijdens het Autosalon van Parijs in oktober.

De 208 GTi 30th ondergaat nog enkele wijzigingen in vergelijking met de GTi. Zo komt hij nog een centimeter lager te liggen, terwijl het spoor vooraan nog met 2,2 cm verbreedt en achteraan met 1,6 cm.

Torsen

Die wijzigingen zijn nodig, want de motor is ook nog aangepast. De 1.6 THP ziet zijn vermogen klimmen van 200 pk naar 208 pk en het koppel van 275 Nm naar 300 Nm. Hij krijgt een handgeschakelde zesbak, waarvan de spreiding is herzien. Als kers op de taart krijgt hij een mechanisch sperdifferentieel van Torsen, net zoals de RCZ R heeft. De ‘30th’ zou dus als op rails uit de bocht moeten sturen met het gas vol open. Terwijl de aanpassingen aan de spoorbreedte doen vermoeden dat de achtertrein wat minder moet plakken en wat speelser mag reageren. Dat zou van de ‘30th’ een waardige opvolger van de 205 GTi maken, al weten we dat een echt moeilijk karakter zoals die laatste had nu niet meer wenselijk is. Maar zelfs wanneer hij nog maar een beetje die sfeer weet op te roepen, wordt hij wel opnieuw ‘un sacré numéro’, zoals de spreuk van weleer klonk.

Klaar voor de volgende stap?

Alle artikels

Alfa-Romeo-Junior-2024 01

Nieuw: Alfa Romeo Junior is eerste EV van het merk (2024)

Autonieuws
Maserati-GranCabrio-Folgore-01

Nieuw: Maserati GranCabrio Folgore geeft ons zin in de zomer (2024)

Autonieuws
Nissan-Qashqai-FL-2024 01

Nieuw: Nissan Qashqai Facelift (2024)

Autonieuws
Ontdek meer